DELA
Foto: Jonas EdsvikTOTALFÖRSTÖRD Försäkringsbolaget ersatte inte bilen eftersom nycklarna fanns i. Nu får ägaren pengarna av de dömda männen.

Biltjuvar dömda till villkorligt fängelse

Sju månaders villkorligt fängelse och en nota på 17 000 euro.

Det är straffet för bilstölden för ett par år sedan som slutade med att fordonet brändes upp.
I oktober 2012 parkerade en anställd vid en möbelfirma sin bil vid Doppingvägen och lämnade nycklarna i. På natten ringde polisen och meddelade att bilen påträffats uppbränd på Järsö i Lemland.

Nu står det klart att två unga män, som då var i 20-års åldern, stulit bilen.

”De hade haft tråkigt, tagit bilen och kört ut mot Järsö. De hade sedan lämnat bilen och eldat upp den. De hade inte gått hem, utan knackat på hos någon och fått skjuts till stan”, berättar ett vittne som den ena av männen hade anförtrott sig år dagen efter händelsen.

Berättelsen styrks av ett annat vittne som berättar att han ”hade vaknat på natten av att två genomblöta men välstädade unga män i cirka 20-års åldern bankat på dörren och bett vittnet ringa efter en taxi. Vittnet hade bedömt att det var omöjligt att få en taxi vid tidpunkten, så han hade skjutsat de två männen till Mariehamn, till korsningen Ålandsvägen-Köpmansgatan”.

På vägen tillbaka hem stoppades vittnet av polisen som vid det laget kände till branden.

Att branden var anlagd framkommer av den tekniska undersökningen. Brännbara vätskor, etanol och 1-propanol, påträffades inne i bilen.