DELA

Besviken Berner optimistisk inför nya projekt

Ålandsminister Anne Berner (C) är märkbart besviken över att överenskommelsen om vindkraftsstödet rann ut i sanden. –Det är klart att jag är besviken och att jag hoppats på ett bättre resultat.

Trots en stor arbetsinsats och politisk vilja från Ålandsministern Anne Berner blev det ingen lösning på vindkraftsfrågan.

–Det har visat sig vara svårt att genomföra. Det betyder inte att regeringen inte är positivt inställd till investeringar på Åland. Vi hoppas på att vi hittar vägar som gör att vi kan stöda Åland i framtiden, säger Berner när Nya Åland når henne på fredag kväll.

Ålands vice lantråd Camilla Gunell (S) sade i dag att hennes respekt till ett finländsk handslag har sjunkit Vilken signal tycker du att Finland sänder?

–Jag kan förstå hennes kommentar och jag kan respektera den. Jag ska försöka att göra bättre jobb och återvinna förtroendet.

Som Ålandsminister har Anne Berner fungerat som en medlare mellan landskapsregeringen och riksregeringen.

–Min uppgift var att förmedla ett resultat som skulle ha tillfredsställt båda parter. Där har jag misslyckats.

Hur tror du att det här kommer påverka relationen mellan Åland och riket?

–Jag kommer göra mitt bästa för att återställa förtroendet och se till att den upprätthålls.

Nya tag

Även om Berner är besviken understryker hon att det kommer nya chanser.

–Vi får inte bli kvar vid det här och förhindra nya möjligheter och projekt. Vi har fortfarande gemensamma intressen med Åland i energiinvesteringar, digitalisering, nya innovationer och gemensamma möjligheter inom transportsektorn.

Tror du att regeringen kommer att ha ett dåligt samvete över att det inte blev något vindkraftsstöd?

–Jag kan bara tala för mig själv, och det är klart att jag inte har världens bästa känsla men jag försöker göra ett bättre arbete och se framåt.

Tillsammans med statsminister Juha Sipilä (C) planerar Berner att resa till Åland inom kort. När det blir är fortfarande oklart.

–Då kommer vi att komma med nya förslag och nya initiativ till hur vi kan samarbeta bättre och inte få så här otroligt långvariga processer som inte leder till det önskade slutresultatet.

Finns det redan förslag på nya projekt?

–Det finns några mycket initiala förslag som jag hoppas vi kan återkomma till när jag besöker Åland.

Text: Annica Lindström

Foto: Sakari Piippo/Statsrådskansliet