DELA
Foto: MED TVÅ M –¿Intressant att de skriver Bommarsund, det är ett gammalt uttryck jag sett i gamla kartor från 1700-talet, kommenterar Johan Granlund.

Är kortet från Bomarsund?

”Ryssar vid Bommarsund 1877”, står det på kortet som är till salu på auktionssajten Tradera.

Om texten, som ser gammal ut, verkligen stämmer är svårt att säga.

Museibyråns Bomarsunds-expert Graham Robins kommenterar.

– Det är svårt att se detaljer som skulle bekräfta att det skulle vara soldater vid Bomarsund – till exempel fästningens mur med granitblock i bakgrunden. 1877 är ganska tidigt för fotografier, men inte ovanligt tidigt. Reinhold Hausen tog fotografier här på Åland redan i början av 1870-talet (inklusive ruiner vid Bomarsund). Man skulle vilja ha någonting mera av den fysiska platsen för att fotografiet skulle ha historisk betydelse.

Under texten finns ritat något som ser ut som ett bomärke. Kännaren Göran Dahl slår fast att det inte är åländskt.

– Tecknet nere på fotot är inget bomärke tror jag, det är med allra största sannolihet ett ryskt ortodoxt tecken för ovanför x finns ett korsmärke, tippar hembygdsforskaren Johan Granlund.

Så här tolkar Johan bilden:

– De sitter nog invid ett fältkök alternativt ryssugn. De bakre är två kockar/bagare, man ser vita förkläden under jackorna. Ena mannen står med en brödskyffel i högsta hugg. De har riggat upp ett tak ovanför sig då de arbetar och det kanske duggregnar. Jag tycker jag skönjer ett fältkök bakom herren som står med en låda på magen och jag tycker mej se två snapsglas på lådan.

Budtiden går ut kl 18.03 i dag den 1 januari.