DELA
Foto: Stefan Öhberg

Åland vägrar ändra lagar för riksreform

Om statsmakten håller fast vid sin hårda linje om vårdreformen så vägrar Åland genomföra de lagändringar som behövs för att lagen ska träda i kraft.

Nu sätter regeringspartierna och oppositionen med foten.
I lördags berättade Nya Åland om brevet som landskapsregeringen på fredagen på eget initiativ skickade till landets justitiekansler och statsminister Juha Sipilä som svar på den 800 sidor långa propositionen till ny lag om social- och hälsovården.

Lagförslaget berör inte alls riksreformens påverkan på den åländska självstyrelsen, trots att åländska företrädare påpekat det under en lång tid.

I fredags höll självstyrelsepolitiska nämnden möte – alla partier utom Åländsk demokrati är representerade i nämnden – och då kom man överens om att markera hårt mot statsmakten.

Vad brevet handlar om från åländsk sida uttalades i klarspråk först på Centerns höststämma i går när Roger Nordlund, som deltog i nämndens möte, informerade medlemmarna om hotet från öster.

– Samtliga partier meddelade att den lagstiftning som Åland skulle behöva göra för att reformen ska bli lika i hela landet inte kommer att verkställas.Sådant är läget nu och det gäller att alla partier står fast vid överenskommelsen.

Lagstiftningen kan till exempel gälla ändringen i kommunalbeskattningen som behövs för att möjliggöra överföringen av pengar till statskassan. Då uppstår en situation där staten bestämmer om höjd statsbeskattning och ålänningarna måste betala både högre statsskatt och kommunalskatt som i dag.

Läs mer i Nya Åland!