DELA
Foto: Sakari Piippo / Statsrådets kansli

”Åland ett militärt vakuum”

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) tycker att det är naivt att tro att demilitariseringen kan skydda Åland.

– Ryssland har visat bristande respekt för internationell rätt, kommenterar svenska försvarsutskottets ordförande Allan Widman (Lib).
Nya Åland berättade i går om att Jussi Niinistö ifrågasatte Ålands demilitarisering i Yles morgon-tv.

Försvarsministerns åsikter uppmärksammades och väckte reaktioner både i Finland och Sverige och ledde till att han i går valde att utveckla sitt resonemang på sin blogg.

Niinistö anser att att historien bevisar att Åland inte kan hållas utanför beväpnade konflikter.

– Tanken på att ett demilitariserat Åland skulle kunna hålla sig utanför en beväpnad konflikt är, vackert uttryckt, naivt.

Han konstaterar att Åland, precis som Gotland, har en strategiskt viktig position i egenskap av portvakt till Bottniska viken och att det därför ligger i både Finlands och Sveriges intresse att försvara landskapet.

– Som demilitariserat utgör Åland ett militärt vakuum, skriver ministern.

– Demilitariseringen minskar inte den risk som riktas mot öarna, snarare tvärtom. Det är det som är pudelns kärna.

Niinistö anser att hans uppgift som försvarsminister är att bekymra sig om landets försvar och tror att samarbetet med Sverige kan utveckla Ålands försvar i framtiden.

Allan Widman (Lib), ordförande för försvarsutskottet i Sveriges riksdag, anser inte att det finns skäl att se över Ålands status.

Då Nya Åland frågar om man i samband med försvarssamarbetet med Finland har diskuterat en ändring Ålands demilitariserade status svarar han nej.

Håller du med Finlands försvarsminister om att det är naivt att tro att demilitariseringen i en krissituation skyddar Åland?

– Ryssland har visat bristande respekt för internationell rätt ifråga om både Georgien och Ukraina. Detta väcker naturligtvis oro också med avseende på landets avsikter och agerande i Östersjöområdet.