DELA
Foto: Erkki Santamala

50 nya fall av coronaviruset i Finland

Totalt har nu 109 fall av viruset bekräftats i Finland. Det har kommit 50 nya fall av meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL) idag.

I Norra Österbotten har 17 personer bekräftats smittade efter att alla varit tillsammans på resa i Österrike. Alla de drabbade mår bra och att deras symtom är lindriga. De har alla befunnit sig hemma i karantän och nu utreds hur många som kan ha exponerats av dem.

Vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) har 18 nya fall bekräftats. En av de smittade är anställd vid avdelningen för hjärtkirurgi, meddelar HUS. Den anställda hade varit på resa i Tyrolen i Österrike. På måndagen hade personen varit på jobbet igen då symtomen började. 28 personer vid personalen, 6 patienter och patienternas anhöriga har exponerats.

Birkalands sjukvårdsdistrikt meddelar om 4 nya bekräftade fall. Alla fyra har koppling till det epidemidrabbade Tyrolen. Det finns många som kan ha exponerats för viruset och sjukvårdsdistriktet jobbar med att få en helhetsbild av läget.

Också i Egentliga Tavastland har 4 nya fall uppdagats. Sjukvårdsdistriktet meddelar att man fortsätter utreda vilka som kan ha exponerats framför allt vid en skola i Forssa, där en elev tidigare bekräftades smittad.

Sjukvårdsdistriktet i Egentliga Finland meddelar om 2 nya fall. En har redan befunnit sig i karantän och har haft närkontakt med en person som tidigare konstaterats smittad. Den andra har nyligen rest i Tyrolen och tio personer kan ha exponerats.

Sjukvårdsdistriktet i Satakunta meddelar att 2 personer har bekräftats smittade. Fallen kan båda kopplas till skidsemesterresor i Österrike. 12 närkontakter kan ha exponerats.

Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt meddelar också om 2 nya fall. Den ena har smittats i Finland och den andra i norra Italien. Sjukvårdsdistriktet har satt personer som har exponerats i karantän.

NYHETSBYRÅN SPT