DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>SMÅ MARGINALER I flera kommuner skiljer endast ett fåtal röster mellan dem som kommer in och inte in i kommunfullmäktige.

146 röster förkastades

På grund av missar går 146 röster i kommunalvalet förlorade.
547 lagtingsröster måste kasseras. Majoriteten av dem, 362 stycken, är blanka.

Men på 146 stycken röster har väljarna blandat ihop kommunalvalsnumren med lagtingsnumren vilket leder till att rösten går till spillo. Missförståndet händer trots att det i valbåset fanns en lapp om att den gröna röstsedeln är för kommunalvalet och den vita för lagtingsvalet och trots att valfunktionärerna försökt informera väljarna.

Landskapsregeringens valadministratör Casper Wrede ser det som ett stort problem.

– Det är ganska mycket röster och varje röst har en ganska stor vikt i kommunerna. Vi har försökt göra vad vi kan för att undvika misstagen, säger Wrede.

I flera kommuner skiljer endast ett fåtal röster mellan dem som blir invalda och de som inte blir invalda.

Finns det planer på att göra valsystemet tydligare?

– Vi har inga konkreta förslag. Det säkraste sättet är att ha separata valdagar men det är inte aktuellt för det innebär att deltagandet i kommunalvalet skulle bli synnerligen lågt. Det är tack vare lagtingsval som folk röstar i kommunalvalet.

Enligt Wrede är antalet blanka röster också ovanligt många.

– Det är en jättestor andel om man jämför med Finland eller Sverige. Det är ett åländskt fenomen. Jag vet inte vad det beror på.