DELA

Vilda katter hör inte hemma i naturen

Några hundratusen dör i Haiti, några hundra i Chile och lika många i Kina. Vi betalar och så är samvetet rent.
Men skriver vi upprörda insändare över att människor behandlas omänskligt för att hjälpen dröjer?
Men så vill myndigheterna stoppa en person som matar vildkatter, och vips väller reaktionerna in. Det är inte bara förfärligt elakt att försöka hindra en svältande katt att få mat, man får dessutom läsa hur omänskligt det går till när katter fångas in för att antingen avlivas eller tas om hand.
Varför tror någon att våra myndigheter sysslar med djurplågeri? Varför skulle de som är anställda av staden eller landskapet tycka mindre om djur än du eller jag? Eller fara mindre varsamt fram med dem?

Veterinär Rauli Lehtinen har förklarat varför vildkatter inte skall matas, men är det någon som lyssnar?
Vill man överhuvudtaget tänka sig in i hur verkligheten ser ut, eller vill man tro att katterna en vacker dag, snart, om de bara hålls vid liv litet till, kan flytta in hos någon och leva resten av livet som älskade huskatter?
Om det är det man tror, varför tar man då inte själv hand om katterna? Varför tycker man att någon annan skall göra det?
En insändarskribent klagar på att djurskyddsföreningen inte tar hand om hemlösa katter. Var skall katterna placeras? Djurskyddsföreningen är en ideell förening, inte en myndighet med ett uppdrag. Djurskyddsföreningen söker med ljus och lykta efter nya fodervärdar för att placera hittedjur eller djur som av olika orsaker inte kan bo kvar på sin gamla plats.

Det är väldigt lätt att engagera sig i djur och hur de mår. Men om man på allvar vill göra någonting, då är nog bästa sättet att lyssna på expertisen, att försöka hjälpa istället för stjälpa.
Alla har vi fallit i trance över gulliga små kattungar (eller hundvalpar). Men vill vi verkligen att de gulliga små varelserna skall födas ute i kylan, utsättas för alla slags faror och sjukdomar? Är det det vi vill?
Eller vill vi att de katter, som uppenbarligen inte har något hem, skall steriliseras och kastreras så det inte blir fler hemlösa katter som far illa? Och är det i så fall bättre än att de fångas in och tas av daga?

Självfallet har vi ett ansvar för djuren. Och när det gäller hemlösa, vilda katter har en del av oss ett större ansvar än andra. Vilda katter förekommer inte naturligt i vår fauna. I den mån det finns vildkatter beror det på att någon har misskött sig och lämnat katten vind för våg att förvildas.
Är det inte vår skyldighet att försöka återställa ordningen i naturen och få bort vildkatterna?

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax