DELA

Snälla Dennis, kan vi få slippa kalabaliken detta år

Rockoff är en evighetsvals på nyhetssidorna, och inte alltid i smickrande sammanhang.
Söker man på Dennis Jansson, Rockoff eller Mariepark i Nya Ålands oklanderligt skötta arkiv så får man väldigt många träffar. Väldigt många.
Undra på det, så många artister, hittar, succéer och framgångar som genom åren ägt rum. Några enstaka floppar ryms naturligtvis med, liksom vissa ekonomiska problem och en massa visioner och framtidstro.
Så långt är det gott och väl.

Tyvärr finns där också en deprimerande lång historia av problem med myndigheter, problem med regler, problem med ljudnivåer, alkoholtillstånd och ordning. Inte så att Dennis Jansson framstår eller framställs som en skurk, absolut inte.
Snarare tonar en bild fram av ett offer för omständigheterna, en riddare som oförtröttligt arbetar för att uppfylla sin vision att underhålla folket, men ständigt motarbetas av fyrkantiga petimetrar, politiker, byråkrater och andra myndighetspersoner.

De regler som borde följas tycks man ha hittat på bara för att jäklas. De procedurer som gäller borde inte gälla Dennis Jansson. De tillstånd och ansökningar som som andra har och gör kommer som totala överraskningar.
Nu är ju tyvärr denna bild inte sann, vilket förstås också sagts. Dennis Jansson är ingen okunnig stackare som gång på gång blir stoppad av elaka politiker och byråkrater. Dennis Jansson är lagtingsman. Han är partibroder till näringsministern och social-, hälso-, och miljöministern. Han har framgångsrikt drivit egna företag i många år.
Dessutom,vilket tycks ha undgått många, är de flesta av våra makthavare angelägna att Dennis Jansson ska få fortsätta sin verksamhet. Det är ett viktigt inslag i utbudet i sommar-Mariehamn, en bra turism-satsning, uppskattad särskilt av ungdomar.
Dennis Jansson och Rockoff har inte hela världen emot sig. Han måste bara följa samma regler som alla andra.
Skit händer, liksom.

Det betyder att också Marieparks grannar har rättigheter, vare de rika eller fattiga. De har rätt att se till sina egna behov och önskemål och få dem vägda och mätta enligt de förvaltningsregler som finns i Mariehamn.
Det är de som får betala priset för Mariepark, för Rockoff och för Dennis Janssons framgångar med störd nattro, bråk, ovälkomna besök i trädgården. Det är klart att de har all rätt i världen att besvära sig.
Med samma regelbundenhet som denna diskussion följt Rockoff och Dennis Jansson har denna samma uppmaning kommit: Ordna upp det här, Dennis. Se till att du har tillstånden klara. Följ reglerna. Ta hänsyn.
Det är ovärdigt en sådan fixare av rang att varje år med darrande underläpp hävda att någon annan har varit dum.
Och när en politiker som Danne Sundman ett valår drar igång en namninsamling för att för n:te gången rädda Rockoff, då blir man bara så, så trött.
Vi kan det här nu. Rockoff är inte i fara.

För sista gången (hoppas man): Bästa landskapsregering, bästa Mariehamns stad, bästa Dennis Jansson. Fixa det här nu! Låt oss slippa de senaste årens crescendo av varningar om att det kanske inte blir nåt.
Och gör det med respekt för de människor som faktiskt också har rätten på sin sida.

(På bilden Dennis Jansson och hans partikamrat i Frisinnad samverkan, social-, hälso-, och miljöministern Harriet Lindeman, en av dem som konstaterat att Mariepark i dagsläget strider mot stadsplanen. Foto: STEFAN ÖHBERG)