DELA
Foto: Ida K Jansson

Skärp er människor!

Skog och mark brinner, den värsta markbranden hittills i sommar. Det är kruttorrt över allt.

Vad händer? Jo, människor åker ut och ignorerar avspärrningar! Skärp er!
Onsdagens markbrand i Jomala Grönbacka var Ålands värsta hittills i år. Fyra hektar skog och mark brann och eftersläckningsarbetet pågår fortfarande. I går brann också 3 000 kvadratmeter i Lemland Rörstorp.

Med tanke på de väldigt omfattande skogsbränderna som pågår i Sverige är fyra hektar inte så mycket, men med lokala mått är det en storbrand, faktiskt den största sedan en brand i Lemland Knutsboda för sex-sju år sedan.

På Facebook vädjade Räddningsverket i onsdags till bilister om att följa skyltningen och respektera avspärrningar. Vägen stängdes av med skyltar för olycka och stoppmärke med rödljus. Det betyder att man ska stanna och inte fortsätta förbi skyltarna.

Trots det rullade bilister – till och med bilister med släpkärra – förbi branden på den avstängda vägen under hela kvällen. Tidvis stod flera bilister mellan brandbilar utan möjlighet att ta sig från platsen. Bilisterna hindrade även tankbilar från att ta sig fram och fördröjde vattentransporten med tio minuter. Det är inte okej.

Onsdagens trafiksituation var inget undantag. När ett hus brann i Saltvik för bara för någon vecka sedan var det också många som körde förbi av nyfikenhet. Enligt åländsk blåljuspersonal är det vanligt att folk inte respekterar deras arbete och avspärrningar.

I början av juni blev det stor uppmärksamhet efter två drunkningsolyckor i Sverige när allmänheten inte flyttade på sig när polis och ambulanspersonal behövde komma fram. Dessutom valde många att samlas, titta och filma. Enligt uppgifter i mediers bevakning av händelserna lyfte föräldrar även upp sina barn för att de skulle se bättre. Det är inte okej.

Blåljuspersonal sade ifrån på skarpen och bad om normalt hyfs och sunt förnuft – vilket fick stor spridning i medier och sociala medier.

På Åland är filmning vid olyckor inte lika utbrett, enligt ambulanspersonal, men respekten för varningsljus är dålig. Många fokuserar på att titta vem som drabbats av olycka i stället för att sakta ner och tryggt navigera förbi olycksplatsen. Det här riskerar ambulanspersonalens liv, hälsa och utrustning. Det är inte okej.

Hur ska man då bete sig på en brand- eller olycksplats? Ja, det är inte så svåra saker. Om du är först på plats: larma, hjälp till och förhindra ytterligare olyckor.

Om du måste passera en olycksplats: Sakta in, tänk på att blåljuspersonal är fokuserad på sitt arbete, inte omgivande trafik. Låt räddningspersonal göra sitt jobb. Respektera skyltar och eventuell trafikdirigering. En stoppskylt betyder att du inte ska passera. Håll dig lugn. Åk inte till en olycksplats eller en brand av nyfikenhet.

Det är mycket torrt i skog och mark och enligt väderprognoserna ska det torra och varma vädret fortsätta. Det råder varning för skogsbrand och all eldning utomhus är enligt lag förbjuden. Respektera det!

Låt bli att elda och släck fimpar omsorgsfullt. Släpp fram blåljusfolket där de behöver ta sig fram och låt dem jobba i fred. Låt bli att köra efter av nyfikenhet. Du vill knappast vara den som fördröjer en räddningsinsats och riskerar människors liv, hus eller annan egendom.