DELA

Märkligt talmansutspel blir jättebro nästa steg?

Hoppsan.
Säga vad man vill om åländsk politik, men tråkig är den inte.
Inte speciellt konsekvent heller, alla gånger. Men som sagt, sällan tråkig.
Som Nya Åland kunde avslöja i fredags har lagtingets talman Roger Nordlund (C) skrivit på ett upprop, som går emot det ett i princip enigt lagting har fattat beslut om. Hur skall det tolkas?
Alla förtroendevalda skall självfallet följa sitt samvete i det de säger och gör. Och alla har rätt att ändra åsikt under resans gång. Men att bara så där, utan förvarning, skriva på ett upprop är kanske inte vad partikamraterna i lagtinget och landskapsstyrelsen hade väntat sig av en före detta partiledare.

Nordlund har anslutit sig till de markägare i Lemland som vill sätta stopp för provsprängningarna, som ingår i utredningen av en eventuell framtida tunnel till Föglö. Och i samma veva säger han till Nya Åland att han tycker tunnelbygget är ett riskprojekt i tider som dessa.
Nordlund är också den som ledde landskapsregeringen när förslaget att utreda möjligheterna för ett tunnelbygge gavs till lagtinget. Lagtinget röstade om saken, men inte om utredningen som sådan utan om skrivningar runtomkring. Det man mest diskuterade var norra skärgårdslinjens framtid i det fall att tunneln byggs.
Ingen i lagtinget motsatte sig då, i januari 2007, pengar för att utreda tunnel. Det fanns tunnelskeptiker, men själva utredningen fick grönt ljus av alla.
När utredningen var gjord och man hade svart på vitt vad som var möjligt eller inte möjligt, då skulle man ta ställning till fortsättningen.

Utredningen närmar sig slutet, men slutresultatet är inte klart. Provsprängarna var på väg från Danmark, men fick vända om för att landskapet inte hade tillstånden i ordning.
Krokarna i tunnellångdansen är med andra ord inte bara en. Frågan är om hela långdansen håller på att upplösas.
Det finns de som vill se talmannens utspel som ett i raden för att sänka landskapsregeringen – det antas att han vill tillbaka i rollen som lantråd. Det skulle inte förvåna om det sistnämnda stämmer. Men man måste också i ärlighetens namn konstatera att inställningen till tunneln hela tiden har varit avvaktande från centerns sida.
Att talmannen lierar sig med sommargrannarna i Lemland är på så sätt inte väldigt överraskande. Mycker mer överraskande är det att han inte informerade lagtingsgruppen och framförallt centerns trafikminister Runar Karlsson. Det är i alla fall Karlsson som har drivit på projektet, i enlighet med uppdraget från lagtinget. Han har orsak att känna sig sviken.

Vad mer finns att tillägga?
Om det inte blir en tunnel, är vi då tillbaka i diskussionerna om ett förkortat färjpass?
Innan tunneln kom in i bilden diskuterades väg och bro från Degerby ut till Gripö och Långholm med ett i det närmaste halverat färjpass. Det stötte också på motstånd, det gör alla projekt. Men att bara lämna allt vid det gamla sparar inga pengar.