DELA

Kul med leksaker som säljer igen

Ett stort grattis till Plasto, företaget som vänt en katastroftrend till något försiktigt positivt, och som nu vågar nyanställa igen.
Ja!
Visst blir man glad när man läser om framgångar och nyanställningar för åländska Plasto, ett företag som för bara några korta år sedan gjorde kraftiga förluster och måste räddas med samhällsstöd via Ålands utvecklings ab och med en allt annat än ekonomiskt motiverad investering av Ömsen, Eriksson Capital och övriga ägare.
Näringslivspolitik är aldrig en enkel sak, särskilt inte när det gäller att satsa samhällsmedel på ett krisföretag vars framtid är i högsta grad osäker. Det man betalar för då är inte så mycket hoppet om framtida uppsving, utan för arbetsplatser som blir kvar.

Om Plasto nu lyckas visa vinst för 2010 så är det en upphämtning väl värd beröm, både för styrelse och vd Nina Nyman, och det dessutom i en bransch som domineras av billig massproduktion i låglöneländer i Asien.

Tittar man på orsakerna till framgången kan man skönja ett par:
1. Plasto har fått ordning på försäljningen i Sverige. Det var den del av företaget som (miss)sköttes av Brio, och som Plasto nu lyckats arbeta upp. Får man bara lite mer flyt på det så kan siffrorna bli ännu mer uppmuntrande.
2. När det gick som sämst fattades en del tunga beslut. Personal fick gå, med en del tråkiga konsekvenser framför allt för stämningen i företaget. Företagsekonomiskt var det kanske det enda rätta att skära ner när man blödde pengar, för att nu bygga upp igen.
3. Man har haft lite tur.

Även om utvecklingen nu är mycket uppmuntrande är Plasto på inga vis en vinstmaskin, och blir kanske aldrig det heller. Förmodligen är det så att ägarna inte heller väntar sig det, utan ser investeringen huvudsakligen som en samhällsekonomisk och social satsning på en typ av företag och arbetsplatser som det inte finns så många av på Åland. Och bara det är uppmuntrande, att det på Åland finns ägare som tar ett socialt ansvar bortom kortsiktiga vinster.

Hur det än är finns det för framtiden bara en väg för Plasto, och det är en ständig utveckling av sortimentet i kombination med stenhårda försäljningsinsatser och en marknadsföring som lyfter fram kvalitet, närhet och ett varumärke som inte signalerar billigt skräp utan leksaker som håller lite längre.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax