DELA

Gropigt i luften för Air Åland

Air Åland har problem. Det är inget nytt. Ingen har ju trott att det skulle gå att tälja guld på flygtrafiken mellan Åland och omvärlden.
De som investerade i Air Åland gjorde det snarast för att på ett rimligt, icke olönsamt sätt kunna driva den för vårt samhälle nödvändiga förbindelsen.
Problemet är inte direkt ekonomin, även om det naturligtvis är relaterat till pengar. Det som snabbt måste åtgärdas är ett imageproblem, en växande misstro mot flygbolaget som en säker och pålitlig transportör.
Under sommaren och hösten har Air Åland haft en maximal otur med sina plan, med tekniska problem och logistik. Man har tvingats ställa in turer, senarelägga dem och flyga folk via Stockholm till Helsingfors. Detta tär på förtroendet, särskilt hos den trogna men rätt lilla skara kunder som ofta flyger på arbetsmöten av olika slag.

För de blodiga priser som Air Åland är tvungna att ta kräver man som resenär egentligen bara en sak; att man kommer från punkt A till punkt B enligt tidtabell. Man har förståelse för att planen är små och stolarna nedsuttna. Det har rentav sin charm att det är så.
Det är ok att det inte bjuds på så mycket ombord, och att det ibland känns som om man borde flaxa lite med armarna för att få upp planet i luften.
Det enda man inte kan fördra är inställda plan och förseningar.

Eftersom just detta inträffat ett flertal gånger är det dags att se över kommunikationen i bolaget, både med de passagerare som drabbas av ändringar, och med allmänhet och media.
Ett första steg vore att genast och självmant meddela om ändringar och förseningar.
Steg två kunde vara att Air Åland börjar utnyttja sin hemsida för löpande information om förändringar, och att man också där ger korta förklaringar när problem inträffat. I dag finns där trafikinformation, men för lite och för undanskymt.
Steg tre att man på något sätt belönar sina trogna kunder, de som ofta reser och därmed också ofta drabbas när det strular. Kanske en rabatt, kanske en bonus, kanske något annat tecken på uppskattning.

Air Åland är viktigt för Åland. Ingen annan aktör kommer i dagens läge att på kommersiella grunder flyga till Mariehamn.
Det krävs alltså lika delar kreativ galenskap och idealism för att få bolaget att (ursäkta uttrycket) flyga. Samt, nu då, att förtroendet återställs för Air Ålands förmåga att få passagerarna dit de vill, när de vill.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax