DELA
Foto: Joakim Holmström
Är det dags för Rockoff att förändra sitt festivalkoncept? Bilden är från John de Sohs spelning 2019.

Festival med förbättringspotential?

    Nu är det folkfestens vecka på Åland, med Rockoff i centrum. Det är piggt, roligt, engagerande … och ganska likt förra året.

    Rockoff är en av sommarens höjdpunkter sedan festivalen startade 1997. I början var det en ostadig period där plats och format ändrades en del, men slutligen landade den tryggt på Torget mitt i Mariehamn. Där har festivalen hållits i snart 20 år och lockat både stora mängder besökare och stora artister som Toto, Kent, Europe och Veronica Maggio. Framgången och populariteten har varit och är fortfarande stor, och festivalen fungerar numera som en motor för nästan hela sommar-Åland. Det här är självklart något positivt och något som bidragit mycket till ön. Något som är värt att bevara.

    Men börjar det bli dags för – kanske finns det rent ut sagt ett behov av – en förändring?

    Ett återkommande diskussionsämne på den här holmen är Rockoffs längd och fullspäckade line-up. Hela nio dagar varje år, ofta med tre större akter per dag och dessutom flera husband. En unik satsning sett till det billiga priset man betalar jämfört med andra festivaler i Norden, även om det blir dyrare för varje år som går. Det kan därför framstå som lite gnälligt och girigt att ifrågasätta festivalens koncept. Rockoff har ju kämpat sig till att bli ett för Åland helt unikt evenemang. Men ändå kan man fundera på om detta är det ultimata upplägget? Nio dagar av tillställning innebär bland annat en stor utmaning i att lyckas boka tillräckligt med artister varje år. Det leder oundvikligen till en del upprepningar. Ett antal band och musiker återkommer år efter år, vissa hetare och mer aktuella än andra, vilket såklart kan både locka och avskräcka besökare. Ska folkfesten vara just det – en stämningsfull fest? Eller ska det vara ett blomstrande musikcentrum?

    Det går även att anta att en nio dagars festival är en utmaning rent budgetmässigt. Är det så att det finns större, mer attraktiva namn som helt enkelt inte kan bokas eftersom det är så många dagar som måste fyllas? Utan tvekan finns det en del utfyllnadsartister på schemat varje år. Det kan motiveras med att det är en chans för mindre artister att ta plats och få erfarenhet, men är det faktiskt Rockoff i sin fulländade form? Oberoende av hurdan show det bjuds på riskerar de tidiga kvällsspelningarna att bli en besvikelse för så väl artist som besökare eftersom publiken ibland uteblir. Torget kan ofta stå ganska öde fram tills mörkret är på ingång. Om det sedan beror på musikkvaliteten, en underhållningsmättnad eller hemmafestande till följd av vad folk kan anse vara för dyra dryckespriser på området kan diskuteras. Kanske ingetdera eller en kombination av alla tre? Kanske är det bara så som alla festivalkoncept alltid har sett ut?

    Frågan är: skulle det finnas något att vinna på att korta ner festivalen? Att koncentrera energi, budget och besökarengagemang på en mindre omfattande men mer satsig festival? Eller behålla längden som gör Rockoff så speciell, men minska antalet artister och i stället bjuda på större eller mer varierade namn? Kanske är detta inte av intresse för målgruppen eller kanske vill man gardera sig med det stora och breda för att kunna hålla alla delar av den åländska publiken nöjd? Men kommer det att hålla festivalen levande i längden?

    ”Det är tacksamt att Rockoff händer varje år och att det kommer stora namn, det lockar många utifrån men är självklart också trevligt för ålänningar. Det lyfter stadsbilden” säger Noora Löfström, vd för Visit Åland, om Rockoffs betydelse för ön. Det uttalandet stämmer på många sätt. Rockoff livar upp Åland och ger så mycket för så många – musikälskare, turister och företag. Kan eller behöver festivalen tryggas genom förnyelse? Går den att göra ännu bättre eller är förändring överskattat? Det tåls att fundera på.