DELA

Ett slag för svenskan, en seger för demokratin

En språkstrid blåser upp i Finland. Dags för landets politiska partier att välja väg.
Är svenskan i Finland på väg att dö ut?
Inte alls, tvärtom verkar finlandssvenskarna (med eller utan ålänningar) i högsta grad livaktiga. De grälar friskt både med varann och med de finskspråkiga finländarna, vilket döende inte plägar göra.

Är svenskan i Finland under hot?
På den frågan måste man i dag svara ja. Det svenska språket som nationalspråk är i dag kraftigt ifrågasatt, både av praktiska skäl (behovet av svenska kontra ryska i östra Finland) och av ideologiska skäl.

Vad beror svenskhatet på?
Svaret är detsamma som i de flesta andra fall, pengar och makt.
Pengar därför att knappare resurser och sämre tider leder till prioriteringar, och prioriteringar leder till slitningar.
När allt fler börjar tycka att svenskan kostar mer än den smakar, och befarar att den egna verksamheten, det egna jobbet eller det egna företaget är i fara, medan svenska ”privilegier” förblir orörda, då blir man rädd. Och rädd blir arg.

Makt därför att riksdagsvalet närmar sig.Fyra år vid makten närmar sig, och finländsk politik har tagit ett stort steg mot en mer nationalistisk, mer främlingsfientlig och mer intolerant politik, med Sannfinländarna i spetsen.
I stället för att svara mot Sannfinländarna har snart sagt alla partier tagit ett steg åt samma håll.
Svenskan och finlandssvenskarna (som egentligen är de mest patriotiska finländare man kan hitta) hamnar utanför det som Sannfinländare definierar som ”vi”, och därmed ligger vägen öppen för att omskriva rättigheter och grundlagsskyddad status i oförtjänta privilegier och specialbehandling.

Att detta är dumt, kortsynt och fel är självklart. Lika självklart som det är korkat på alla andra platser på jorden att bygga sin politik på segregering och chauvinism.

Finlandssvenskar och ålänningar kommer inte att försvinna ur landet eller ur politiken. Det är upp till de politiska partierna i Finland att svara mot utmaningen: ska man välja att spela Sannfinländarnas spel eller ska man stå upp för det som är demokratins adelsmärke – lag, rätt och respekt.

Nina Fellman