DELA

En oförskämt partisk inlaga

Låt mig säga det med en gång: När det gäller åldersintegreringen i Övernäs skola är jag i högsta grad partisk. Jag har tre barn som går eller har gått i den skolan, och ett till som börjar i höst.
Således kan man säga att jag talar i egen sak. Man kan också säga att jag vet vad jag pratar om. Bland de politiker som besluter om Övernäs skolas framtid finns det kantänka också föräldrar med egna erfarenheter, både goda och dåliga, och deras erfarenheter är förstås lika relevanta som mina.
Ändå, med fyrabarnsmammans hela pondus; Åldersintegrerad undervisning är bra. Det är ett superbra system när lärarna är engagerade i det. Det passar inte alla. Å andra sidan finns det både barn och lärare som vantrivs oerhört i en åldershomogen klass.

Mina barn har trivts. De har lärt sig. De har haft kompisar i olika åldrar och de har känt sig trygga i klassen och på skolgården. Jag hade sett fram emot att få skicka min Lillbatting till denna snälla skola, som enligt min mening oerhört seriöst och inkännande hanterar de problem som kan uppstå i en klass.
Jag har sett bara fördelar. Kunskapsmässigt har det inte varit några problem, och socialt har de åldersintegrerade klasserna gett bonus.

Varför nu denna lovsång? Jo, för att jag tycker att skolnämnden alldeles för hastigt och godtyckligt avskriver något som både fungerar och som de flesta är nöjda med. Det är inte så att det varit en massiv förflyttning av elever från Övernäs till andra skolor. Det har inte uttryckts ett väldigt missnöje från föräldrar eller elever.
Visst förstår jag, det måste man ju göra, att det finns andra och vidare hänsyn att ta än vad jag tycker och vad några andra föräldrar säger. De flesta politiker lyssnar dessvärre högst selektivt på allmänheten. De som tycker som politiker vill, de tycker rätt, liksom.

Det som pärtar mig mest är att man för fram en bild av den åldersintegrerade skolan som något dåligt och misslyckat som till varje pris och snabbt måste bort. Jag ropar igen: Det stämmer inte! Mina barn har gått i en bra skola! Den fungerar! Kasta inte bort pengar på en förändring som inte behövs!

Jag vet dessvärre hur det här kommer att sluta. Partier är ganska rumptunga och vänder inte så lätt.
När min minsta lilla skatt far iväg med sin löjligt stora ryggsäck till skolan i höst så litar jag på att han blir väl bemött och kommer till en bra skola. Men om jag fick välja då, skulle jag välja åldersintegrerat.