DELA

Westerholmmålning med Eckerömotiv till Åland

Några målningar med anknytning till Önningebykolonins konstnärer gick till åländska köpare vid Bukowskis höstauktion. Främst bland dem Victor Westerholms ”Sommardag på Eckerö”. (På bilden Westerholmmålningen beskuren.)
Det var 1887 som Victor Westerholm ( 1860-1919) målade ”Sommardag på Eckerö”. Motivet är fångat från Eckerö postbrygga. Det är en oljemålning på skiva med måtten 39 gånger 54 centimeter. Utropspriset på Bukowskis var satt till 25.000-30.000 euro och målningen såldes för 25.000.
– I tavlan skildras en händelse som har haft en stor betydelse i Önningebykolonisternas historia och senare för de samtida finländska och svenska konstnärernas gemenskap, skriver auktionshuset i sin presentation.


Konstnärsmöten
I bakgrunden ser man lotsångaren Valvoja stäva in mot Eckerö postbrygga. Överste Johan Axel Andsten var lotsfördelningschef och befälhavare på Valvoja. Med sig på resan till Åland hade han Eva Topelius, konstnär och dotter till nationalskalden Zacharias Topelius.
Eva Topelius ville komma ut till Önningeby och där träffade hon bland annat den svenske konstnären Johan Axel Gustaf Andersson (J.A.G. Acke) Mötet ledde småningom till äktenskap.


Hanna Rönnberg
Som tack för de många tjänster som överste Andsten gjort för kolonisterna, donerade Victor Westerholm ”Sommardag på Eckerö” åt ”vännen Andsten”. I förgrunden på tavlan ser man Hanna Rönnberg, även hon en av Önningebykolonins konstnärer, sitta och måla.
Ett par målningar av just Hanna Rönnberg (1860-1946) bjöds också ut hos Bukowskis. ”Sommardag på Åland”, signerad 1891, olja på duk med måtten 61 gånger 93 centimeter, gick för 16.000 euro . Utropspriset var satt till 15.000-20.000 euro. Även denna målning hamnade hos en åländsk köpare.
Däremot blev en liten målning, ”Åländska båtskjul”, av Rönnberg osåld. Utropspriset var 2.500-3.000 euro.


Edvard Westman
Över utropspris såldes däremot en målning av den svenske konstnären Edvard Westman (1865-1917), en av de mest framstående Önningebykolonisterna. Målningen ”Klar vinterdag”, olja på duk 116 gånger 82 centimeter, signerad Harjattula 1899, gick för 15.000 euro. Utropspriset var satt till 10.000-12.000 euro.
Westmanmålningen hamnade även den på Åland.


Bra prisnivå
Christian Boman, vd för Bukowskis i Helsingfors, är nöjd med resultatet av vårauktionen där också en hel del utländsk nutidskonst gick under klubban.
– Många fina verk, såväl finländska som utländska, såldes till bra pris, konstaterar Boman och noterar att man sålde hela 75 procent av utropen.


Tsarmöbler osålda
Ett objekt som på förhand väckte stor uppmärksamhet var ett möblemang i elva delar som tillhört den ryska tsarfamiljen. Möblemanget drogs dock bort i sista stund på grund av att den tvist om ägoförhållandena som uppstått sedan möblemanget gavs till försäljning inte kunde biläggas.
Boman säger att han hoppas att möblemanget – som hade ett utrop pris på 100.000-150.000 euro – kommer till försäljning på nytt inom kort eftersom intresset för det är stort.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax