DELA

Visar textila vårvindar i finnväv

”Vårvind” kallar textilkonstnär Marina Eker-Geust den utställning som hon nu visar på Galleri Fäktargubben i Mariehamn. Som namnet antyder kan man i hennes finnvävar se vindens gång i vassruggar och trädkronor, se hur den fyller segel.
Marina Eker-Geust visar i den här utställningen uteslutande arbeten i så kallad finnväv, en teknik som hon arbetat mycket med. Det är en vävteknik som bygger på två tyglager som samtidigt vävs ovanpå varandra och ger möjlighet till ett levande uttryckssätt. Tekniken påminner om bildvävsteknik och passar väl för textilkonstverk.
Det är inte första gången Marina Eker-Geust ställer ut på Åland. Senast visade hon arbeten, bland annat med med vävda tidslinjer som motiv, i en utställning på Galleri Skarpans år 2005. Tre gånger har hon genom åren ställt ut i Ålands museum.


Från Åland
Dragningen till Åland förklaras av att hon ursprungligen kommer härifrån. Marina Eker-Geust blev student vid Ålands lyceum år 1964 och studerade sedan konsthistoria vid Åbo akademi innan hon fortsatte sin utbildning vid konstindustriella läroverket i Helsingfors. Som nybliven industridesigner arbetade hon bland annat vid Finlaysons fabriker i Vasa där hennes inriktning på vävning kom till sin rätt i arbetet med produktionen av olika typer av hemtextiler.
Sedan kom dock nedgången för den finländska textilindustrin. Mycket försvann i konkurrensen från billigimporten. Marina blev under en tid frilansande designer för ett ylleväveri, men också timlärare i bland annat medborgarinstitut och folkhögskolor.


Konstnär och lärare
Hon är sedan länge bosatt i Karis och arbetar i dag som fri textilkonstnär kombinerat med en del läraruppdrag. Kontakten till Åland finns kvar och sommartid visats hon mycket på sommarstället i Högbolstad i Sund.
– Det är alltid trevligt att få ställa ut på Åland och speciellt våren med ljuset och alla blommorna är fin, säger hon.
Efter utställningen på Fäktargubben, som pågår till den 30 maj, väntar en ny utställning hemma i Karis i höst.
Vernissage på utställningen på Galleri Fäktargubben är det på torsdag, den 7 maj, kl. 18-20.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax