DELA

Visar bildvävar som talar till fantasin

Ryan är i ropet igen och den som vill se bildvävar i ryateknik kan ta sig en titt på den utställning som Margareta Svensson har vernissage på i Galleri Fäktargubben i Mariehamn på torsdag. Det är en utställning med arbeten som lämnar stort utrymme för betraktarens fantasi.
Det ökande intresset för heminredning och konstnärlig utsmyckning har inneburit en renässans också för ryan och ett konstfärdigt sätt att använda ryateknik är det som Margareta Svensson nu ger prov på.
I de femton bildvävar som ingår i hennes utställning på Fäktargubben väver hon in en rejäl dos av fri konstnärlig fantasi. ”Invävt är inte ute”, kallar hon sin utställning.
Det hon väver in i sina bildvävar är inte bara garner av olika slag utan också material som läder, fårskinn, någon pärla…


Vill inte styra
Hon utgår visserligen från skisser och bilder – ofta foton ur naturen – men låter det inte i alltför hög grad styra slutresultatet. Hon vill inte heller styra betraktarens fantasi alltför mycket och har därför valt att låta bildvävarna vara namnlösa.
Vill man så kan man lätt föreställa sig mossa på en trädstam, en stenmur, kanske något djur eller någon figur med mänskliga drag. Och i ett par av bildvävarna finns strukturer och färger som direkt associerar till det nya kultur- och kongresshuset Alandica.
– Jag tycker att kk-huset är så fint, säger hon.


Mångsidig
Margareta Svensson är mångsidigt verksam som konsthantverkare och sysslar, utöver med vävarbeten, också med fiskskinn som hon själv bereder och sedan förfärdigar bland annat smycken av. Ställt ut har Margareta Svensson gjort i en hel rad samlingsutställningar och hon har också hållit flera egna utställningar, såväl på Åland som i Sverige och på fastlandet.
Till sommaren hoppas hon komma med på den stora utställning med arbeten från Åboland, Åland, Gotland och Öland som skall hållas i Eckerö post- och tullhus.
Utställningen på Fäktargubben har vernissage på torsdag kväll kl 18-20 och den kan sedan ses i galleriet till den 28 mars.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax