DELA

Viirusgästspel i Ålands museum

Den 6-7 november, kommer Teater Viirus i Helsingfors till Åland med pjäsen ”Oleanna”. Båda dagarna spelas den kl. 18.30 i Ålands museums filmsal.
”Oleanna” är ett relationsdrama om en universitetslärare och en av hans studenter.
Pjäsen utspelar sig en fredag eftermiddag. Universitetsläraren John, fem före professor, har bråttom till det hus han tänker köpa. Han uppehålls av studeranden Carol, som vill veta om hon klarat hans kurs. Mötet utvecklas till en ömsesidig katastrof. Carol känner sig förnedrad och kränkt av Johns bemötande och vill hämnas. Också hos John väcks lusten att krossa och förgöra. Det leder till en katt och råtta-lek mellan lärare och elev, man och kvinna, över- och underklass.


Thrillerartat
David Mamets ”Oleanna” är en pjäs om vad som händer när vilddjuret vaknar hos vanliga, hyggliga människor. På ett thrillerartat sätt visar Mamet hur vi alla, under speciella omständigheter, är förmögna till vad som helst, skriver teatern in sin information om pjäsen.
David Mamet är en betydande dramatiker och har bland annat vunnit Pulitzerpriset. Hans pjäser spelas flitigt runtom i världen men har sällan uppförts på svenska i Finland. För översättningen står Anders Larsson.


Aktuellt tema
Enligt Ulrika Bengts har ”Oleanna” aktualitet genom att det handlar om sexuella trakasserier, något som nyligen tangerats i debatten också på Åland.
I rollerna ses Sonja Ahlfors och Anders Slotte som fått god kritik i pressen för sina insatser.
Teater Viirus har tidigare gästat Åland endast en gång, i slutet av åttiotalet med pjäsen ”Skärbrännaren” i Arn-Henrik Blomqvists regi.


Bengts andra
”Oleanna” är den andra pjäsen som Ulrika Bengts sätter upp för Viirus. För ett par år sedan gjorde hon också den uppmärksammade ”Blue Room” för teatern.
”Oleanna” lämpar sig inte för barn. Den riktar sig till en vuxen publik på minst 15 år.
Biljetter fås i förköp i Ålands museums reception. 

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax