DELA

Väverskor på besök skådar himmelriket

– O herre Guud! Oj, oj, oj! Ett himmelrike!
Utropen av häpnad och förtjusning fyller luften när medlemmarna i Brickebackens vävförening från Örebro träder in i det allra heligaste, vävstugan i källaren hos Liisa Edwards i Svartsmara. (På bilden lyssnar gäster och åländska värdar när Edwards delar med sig av sina erfarenheter.)
Liisa Edwards hem och väveri i den nedlagda bybutiken i Svartsmara är en av anhalterna under Örebroväverskornas runtur på Åland. Snabbt förstår de att de kommit alldeles rätt den här tisdagsmorgonen. I Liisas källare är väggarna täckta med hyllor, proppfulla med mattrasor.
– Så mycket! Och vilka läckra färger!


Tjugo år i Sverige
Liisa berättar för gästerna om hor hon jobbade tjugo år i Sverige innan hon avslutade sin verksamhet där och flyttade till Åland för några år sedan. Då hade hon massor med mattrasor kvar och det var många säckar som kom med långtradare till Svartsmara.
– Sådant kan man ju bara inte avstå ifrån.
Efter en stund leder hon gästerna in i själva vävstugan där två vävstolar står uppställda. Också här upptas väggarna av hyllor med råmaterial i färgskiftningar som får besökarna att nästa tappa andan. Liisa visar hur hon arbetar och lyfter fram exempel på mattor, bordlöpare och annat att titta på och känna på.
Hon visar också bilder på hur källaren såg ut för bara några år sedan. Hennes händige man har förvandlat det som mest liknade skräpkamrar till ljusa användbara utrymmen för hennes hantverk.
– Vi borde ta hem bilderna och visa våra män vad man kan åstadkomma, visar någon.


”Inspirationskällare”
Ann-Britt Werho från Ålands martahdistrikts hemslöjdssektion kallar Liisa Edwards vävstuga för ”en riktig inspirationskällare” och lite senare hör jag en av gästerna säga till en kompis:
– Vi kan kanske inte lägga av ännu?
– Nej, det är nu vi skall börja, svarar den andra glatt.
Eva Svärd som är ordförande i Brickebackens vävföreningen säger till Nyan att Ålandsresan – som då ännu är långtifrån slut – verkligen varit inspirerande. Hon berättar om hur väl man blev mottagen på måndag när man anlände och om hur fin den utställning var som man då fick bekanta sig med på Medis i Mariehamn.
– Helt fantastiskt, säger hon om det man fick se på Medis.
Från Svartsmara skulle man vidare till Linastugan i Geta, till Soltuna och till Antby vävstuga i Sund och sedan avsluta rundturen på Jan Karlsgården, om man hann.


Doris tog kontakt
Att det blev en Ålandsresa kan man tacka Doris Holmqvist i Marthadistriktets hemslöjdssektion för. Det var hon som i en svensk veckotidning såg ett reportage från Trasmattans dag, som den svenska vävföreningen arrangerar, och fick till stånd en kontakt och sedan en inbjudan till Åland. Redan på måndagen hann gästerna också med ett besök hos Doris som bjöd på Ålandspannkaka.
Det talas och skrivs ofta om kulturturism och kulturutbyte. Örebroväverskornas besök på Åland visar vad det kan handla om i praktiken.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax