DELA

Vårsalong med vårtecken

Vårtecken är temat för den vårsalong på Galleri Skarpans som öppnar i dag. Tolv konstutövare samsas i en rikt varierad utställning. (På bilden från vänster: Bo Söderlund, Anki Lind, Monique Lundebrg, Mia Arentz-Grastvedt och Nanna Sjöström.)
Vad passar väl bättre än att i snösmältningstider, när vårsolen småningom börjar värma så smått, bjuda på en vårsalong.
Och det som de tolv deltagarna ställer ut är inte resultatet av någon vårstädning i ateljéerna. Allt som finns med är nytt – åtminstone i den meningen att arbetena inte tidigare har visats på några offentliga utställningar. Intrycket är därför fräscht.


Oberoende av varandra
Galleristen Carita Roman har bjudit in konstnärerna till utställningen men de har inte konfererat med varandra på förhand. Därför är det som man nu hängt också något av en överraskning för utställarna.
– Vi har bara vetat att temat är vårtecken, säger Nanna Sjöström som själv visar grafik med vårtecken som mopeder och barnvagnar.
Utöver temat har man också haft en storleksbegränsning att ta hänsyn till. Målningarna skall vara på högst 30 gånger 30 centimeter och varje utställare får visa högst fem verk.
– Jag tycker att det har blivit en spännande blandning, säger Monique Lundberg, som också hon visar grafik.


Rörelse fascinerar
Dans och rörelse hör kanske också våren till och Mia Arentz-Grastvedt visar dels en serie med ballerinor och dels en galjonsfigur i brons.
– Jag är fascinerad av rörelse, säger hon.
Bo Söderlund, yngst bland uställarna, visar några oljemålningar som för tanken till serieteckningar. Inspiration säger han sig ha fått av studenternas stress med ansökningar den här tiden på året.
Anki Lind har använt utställningens kanske mest överraskande material för tryck och målning:
– Det är fårskinn, förklarar hon.


De ställer ut
De som ställer ut i vårsalongen är: Mia Arentz-Grastvedt, Raina Clemes, Susanne Ekman-Ahlroth, Gunilla G Nordlund, Stig-Olof Jokinen, Anki Lind, Monique Lundberg, Kari Niskanen, Saija Saarela, Nanna Sjöström, Carolina Sundelin och Bo Söderlund.
Vernissage är det i kväll, tisdag kl 18-20, och utställningen kan ses i galleriet till påsklördagen, den 11 april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax