DELA

Väjer inte för det svåra i sina ungdomsböcker

– En bra bok får gärna kännas sann men behöver inte vara det, säger ungdomsboksförfattaren Ingrid Olsson när hon möter eleverna i en åtta i Övernäs högstadium.
– Men alla känslor i den här boken är sanna, tillägger hon.
Den bok Ingrid Olsson syftar på är hennes debutroman ”Medan mamma sover”, som handlar om en fjortonårig flicka som heter Ida som har en mamma som är alkoholist.


Vet hur det känns
Av eleverna får Ingrid frågan om boken är självbiografisk och förklarar att den inte är det. Berättelsen är påhittad även om det finns vissa likheter med hennes egna upplevelser. Och känslorna är sanna eftersom hon av egen erfarenhet vet hur det känns att ha en mamma som är alkoholiserad.
Ingrid Olsson är på Åland inbjuden av Ungdomens litteraturdagar och skall under veckan besöka en hel rad skolor och berätta om sina böcker och sitt skrivande. Redan i måndags startade hon med att träffa elever på Brändö.


Hur började det?
För eleverna i Övernäs berättar hon om hur hennes skrivande kom i gång.
– Till skillnad från många andra författare har jag faktiskt inte alltid tyckt om att skriva, förklarar hon.
Det var först när hon var drygt tjugo år, för elva år sedan, som skrivandet kom till henne. I en situation när hon var väldigt nere efter att en pojkvän plötsligt gjorde slut med henne per telefon (så som man aldrig borde göra ) och inte ville att hon skulle ta kontakt med honom mera som hon började skriva. Först blev det dagboksanteckningar och småningom dikter och berättelser.
– Det var bättre än att ligga och titta i taket när jag ändå inte kunde sova.


Övning blev roman
Mer skrivande lärde hon sig senare på en skrivarlinje vid en folkhögskola och det var faktiskt en skrivövning där som blev till debutboken om Ida och hennes alkoholiserade mamma som utkom 2003.
– Det kan vara en tröst att få läsa om sådant som man inte vågar prata om och därför är det nog en viktig bok, menar hon.
”Medan mamma sover” följdes av ungdomsromanerna ”Stenhjärta” och ”Betong, fjäril, betong” och ”Långt ifrån cool”, en kapitelbok för barn.


Både mörker och hopp
I höstas kom ”Ett litet hål i mörkret”, en bok som tar upp frågor kring döden och kärleken. också den boken visar att Ingrid Olsson inte väjer för att ta upp svåra ämnen, men som titeln anger är hon också noga med att det alltid skall finnas ett hål i mörkret, en strimma av solljus och hopp.
– Jag skriver ju inte om biljakter och riddare som fäktas med drakar utan om känslor och det som händer mellan människor, förklarar hon.


Ny bok i september
För Nyan berättar hon att hon just nu skriver på heltid och att nästa bok skall komma ut i september. ”Långt ifrån cool” skall småningom också få en uppföljare.
– Men jag är också utbildad gymnasielärare, inflikar hon.
Hon utesluter inte att det i framtiden också kan bli någon vuxenbok.
– Jag vill ju skriva om allt möjligt.
Under ungdomens litteraturdagar gör också Magnus Nordin och Bente Bratlund skolbesök på torsdag och fredag och till mingelfesten för niorna i stadsbiblioteket på fredag ansluter sig också Fred Forsell, Liselott Willén och Olivia Bergdahl.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax