DELA

Utställning med allvarlig underton

Vägskäl, kallar Andreas Dienert den utställning som han öppnar i Eckerö på söndag. Han visar målningar som fann sitt tema när han redan inlett arbetet, målningar där hans tvillingsysters kamp med cancern fick en central roll.
Andreas Dienert, frilansfotograf, musiker och konstnär med en fot på Åland och en i Stockholm har haft ett par utställningar på Åland tidigare, på Galleri Skarpans 2003 och 2006.
Han är något av en mångsysslare och erkänner att han sällan får tillräckligt med tid för sitt målande.


Kom i gång igen
– Därför blev jag glad när Peter Winquist kontaktade mig och frågade om jag kunde tänka mig att vara en av dem som ställer ut i galleriet vid Café Lugn & Ro vid Eckerö post- och tullhus nu i sommar. Det gjorde att jag kom igång med målandet igen, säger han.
Arbetet med utställningen i Eckerö gav också en skjuts för två utställningar till, dels på Stallarholmarna, dels i ett galleri i Gamla stan i Stockholm, i juli och i augusti.
Han har jobbat med utställningarna parallellt.


Konstnärlig ådra
Andreas är utbildad musiker med diplom från Musikhögskolan i Göteborg och därtill med flera andra musikutbildningar utomlands. När det gäller konsten är han självlärd, men nog med inspiration hemifrån eftersom hans mor är konstnär. Målar gör han mest i Stockholm där han använder ett rum i sin lägenhet som ateljé.
I sina tidigare utställningar har han visat prov på ett infallsrikt måleri med flödande färger. Det kan man nog också spåra i den utställning som nu får sin vernissage i Eckerö, men samtidigt har den en allvarligare underton.


Temat smög sig på
– Från början hade jag inget tema utan började bara måla. Efter ett tag märkte jag dock vad jag höll på att måla. Det var ju min syster!
Systern har nyligen genomgått en svår cancerbehandling och Andreas menar målandet och det att systern kom in i motiven var ett sätt för honom att bearbeta det som hände. Det återspeglar sig också i den titel han gett utställningen: ”Vägskäl”.
– Det är ju så att vi under livets gång hamnar vid olika vägskäl och att vi måste ställa oss frågan om vilka olika dörrar vi skall öppna, säger han.


Ljus och hopp
Utställningens tematiska innehåll till trots är den inte dyster. Att Andreas i vissa målningar låter färgen flöda, släpper in rikligt med ljus, och inte heller utesluter humorn, speglar det hopp som vi inte kan leva utan.
– Från början hade jag tänkt mig att måla mera i renässansstil med bakgrunder i murrigare färgtoner men så här blev det. Jag flippade väl ut litet, säger han med glimten i ögat.
Vernissagen på söndag, den 31 maj, hålls mellan kl 14 och 16 och utställningen kan ses i galleriet till den 4 juli. Galleriet, liksom caféet, håller nu öppet alla dagar i veckan.

TEXT OCH FOTO:

jan.kronholm@nyan.ax