DELA

Urpremiär på Joel Petterssonpjäs

Det är inget mindre än en urpremiär som Kappsäcksteatern kan bjuda på vid Pellas i Lemland på torsdag kväll. Joel Petterssons ”Undan för undan” är en pjäs som blottar samhällets avigsidor på det Åland där författaren växte upp. (På bilden Kjell Manselin i rollen som sytningsgubbe.)
När teatergänget i går kväll spelade upp ett par scener ur pjäsen fick vi kliva rätt in i handlingens centrum. I köket i en bondstuga finner vi en sniken familj kring bordet. Man provsmakar smöret och man gottas åt att man har det ganska bra ställt. Far och mor ( Jan-Erik Berglund och Elisabeth Överström) är centralfigurerna och särskilt mor i huset blottar en verkligt elak snikenhet.


Ingen kaffeslurk
Elakheterna har bara ett mål. Den gamle sytningsgubben som ligger i sin kalla kammare. Åt honom finns inte mer än en knivsudd smör till julen, den överblivna soppan ges hellre åt svinen än åt honom och någon kaffeslurk kan han inte få hur mycket han än bönar och ber. Och husets två döttrarna Sara och Ida (Mikaela Johansson och Matilda Pettersson) tar efter sin mor. Far har kanske ett lite godare hjärta, men gör som mor bestämmer.
Joel Pettersson såg med kritisk blick på sin tids samhälle. Men han såg också det komiska i eländet och humorn i den här pjäsen får han fram genom att låta de elakheter som man utsätter sytningsgubben för bli så infernaliska att de får komiska drag.
Kjell Manselin gör sytningsgubben. På frågan om pjäsen väcker några tankar svarar han:
– Visst gör den det. Nog funderar man ju över att det kunde vara så här. Jag får ju utstå allt utom fysiskt våld.
Den enda som känner misskund med sytningsgubben är torparkäringen Manda (Gun Holmström) men också hon hålls kort av bondefamiljen liksom också torpardottern Greta (Erika Gustavsson) som kommer med ett bud från handelsman.
Erika är en av de tre ungdomarna i uppsättningen. Hon liksom Mikaela Johansson och Matilda Pettersson är adepter från barnteaterskolan, men Mikaela och Matilda har varit med också i ”Cathleen Houlihans dotter” och i ”Blinda fruen och pigan hennes”. Alla tre tycker att det är lärorikt att få spela med i en pjäs med också vuxna aktörer.
Repetitionerna satte man i gång med i början av september, men Desirée Wilén har jobbat med pjäsen sedan i juli. Hon berättar att hon renskrivit den från originalet i form av de fotostatkopior av Joelmanuskript som numera avlidne Broge Wilén hade samlat.
Premiär alltså på torsdag kväll kl. 19 och efter det ges ytterligare nio föreställningar. I pausen serveras värmande soppa.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS