DELA

Unik tallrik till Önningebymuseet

Önningebymuseets samlingar har berikats med en unik handmålad porslinsassiett. Den är målad av Elin Danielson 1890 i Önningeby.
– Tallriken pryds i mitten av ett par ballerinor. Det är Elin Danielson själv i mörk dräkt och hennes syster Rosa i vit och röd dräkt. På assiettens kanter finns porträtt av Önningebykolonisterna. Konstnärerna är utklädda i fantasifulla utstyrslar och förlagan till Elins tallrik är synbarligen ett fotografi som J.A.G. Acke tog då han hade bjudit in till maskerad på Övre Knapans sommaren 1890. Fotografiet publicerades i Hanna Rönnbergs bok Konstnärskolonien på Åland, berättar Kjell Ekström vid Önningebymuseet.


Priset steg kraftigt
Assietten inköptes på Stockholms auktionsverk auktion förra veckan. Utropspriset var 2.500 kronor, men klubban föll först vid 23.000 kronor.
– Det var flera skriftliga bud och troligen var det konsthandlare som förstod sig på den unika och förut helt okända tallriken. Önningebymuseets vänner bekostar inköpet med en del av de medel som tilldelades föreningen för konstinköp tidigare i vår.
Kjell Ekström berättar att man nere till vänster på tallrikskanten ser Hanna Rönnberg i profil, under henne en okänd fiolspelare. Ovanför henne en man med efternamnet Eriksson. Uppe till vänster Edvard Westman i hatt. På höger kant Dora Wahlroos med fästmannen Emil Wikström och under dem Elin Alfhild Nordlund. Nederst till höger Hilma Westerholm i herrhatt och Victor Westerholm utklädd till luffare.


Maskerad
Hanna Rönnberg berättar, enligt Ekström, livfullt om maskeraden i sin bok. Victors förklädnad var så övertygande att Knapans husbonden höll på att kasta ut honom då han trodde att det var en luffare som trängde sig på. Edvard Westman hade lånat Jonesas-mors kjol och var ordentligt uppbystad. Märkligt nog har inga historier om konstnärernas bravader har bevarats i den muntliga traditionen i byn.
– Tallriken är liten, och blev förhållande vis dyr, men när den väl kommer tillbaka till Önningeby efter alla dessa år tror jag att alla tycker att inköpet var förnuftigt och alldeles nödvändigt. säger Ekström.
I sommar skall assietten ställas ut i museet. (jk)