DELA

Unga tanzanier fångade publiken

Elevgruppen från Tanzania som besökt Åland i veckan avslutade sitt besök med en föreställning i stadshuset som verkligen gick hem hos publiken.
Programmet med sång och dans möttes av varma applåder.
Som Nyan tidigare berättat var det en grupp elever från Esac schools i Dar es Salaam som kom till Finland och Åland för att uppträda och samtidigt samla in stöd för en utbyggnad av skolan. Den förmedlande länken var Benn Haidari som under ett besök i Tanzania såg elever från skolan uppträda på den finländska ambassaden.
Ambassadör Juhani Toivonen engagerade sig för att eleverna skulle kunna göra ett besök i Finland och utrikesministeriet i Helsingfors stod för resan för eleverna, rektorn och den lärare som följde med.
Innan man kom till Åland hann gruppen framträda i Helsingfors.
På Åland var det Mariehamns församling som var värd för besöket och tog hand om gästerna och som arrangerade konserten i stadshuset.


Show i stadshuset
Kaplan Peter Karlsson berättar att den show som eleverna stod för i stadshuset blev mycket väl mottagen. En publik på omkring sjuttio personer hade mött upp för att ta del av programmet.
Elevgruppen inledde med en avdelning sånger, främst på engelska, från sitt hemland och sedan berättade skolans rektor Agnes Murage om landet Tanzania och dess kulturtraditioner.


Vackra kangas
På det följde en modeshow, en uppvisning med traditionella kangas, de vackert mönstrade tygstycken som sedan länge utgör ett naturligt och högt värderat inslag i den tanzaniska kvinnodräkten.
På det följde en dansuppvisning med traditionella tanzaniska danser. I det här fallet till inspelad musik på trummor eftersom man annars skulle ha behövt ha en grupp trumslagare på hela nio personer med på resan.
– Det var spännande rytmer som inte var helt lätta att komma underfund med, konstaterar Peter Karlsson som själv spelar trummor.
Eleverna och deras musiklärare Joshua Kiara belönades med varma applåder av publiken.


Fond för skolan
Peter Karlsson, som i går var på väg med gruppen till Helsingfors där de skulle ta flyget hem till Dar es Salaam, har ännu inte hunnit räkna inkomsterna från kvällen men menar att det kan bli en hygglig slant.
– Det var många som ville ge mycket mera än biljettpriset på fem euro.
Pengarna sätts in i den fond som man bildat i Ålandsbanken och sedan överförs pengar till den tanzaniska skolans bank när de behövs för skolbygget.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax