DELA

Ulfs ”Turbo” en jättepopulär kille

Han har skrivit mer än trettio barnböcker. Och det är böcker som verkligen blivit lästa.
När Ulf Sindt träffar treor i Strandnäs skola under Barnens litteraturdagar känner de till böckerna om tioåringen Turbo och mycket annat som Ulf skrivit. (På bilden Ulf Sindt med unga läsare i Strandnäs skola.)
Alla som skriver goda barnböcker har inte samma förmåga att möta sin unga publik. Författandet är ett ensamt jobb och det är inte ovanligt att författare känner sig litet obekväma när de skall berätta om sitt skrivande.
Ulf Sindt hör till dem som omedelbart får kontakt med sina unga läsare trots att han i dag hunnit bli en bit över de femtio och ur barnens perspektiv är en jätte på 193 centimeter. Hemligheten är nog att Ulf under många år jobbade på fritis i Nacka innan han kastade loss och blev fri författare.


Många historier
På fritis mötte han massor med barn och vet hur det är att umgås med barn. När han berättar för barnen i Strandnäs om hur han jobbar med sina böcker får vi också veta att han haft turen att ha en pappa som kunde berätta historier och en lärare som han beskriver som ”stans bästa historieberättare”.
– Han lärde oss att både läsa, skriva och berätta.
– Jag har ju jobbat med barn i 25 år, blir svaret när han får frågan om var han får allt roligt ifrån.
– Allt som händer i en skolklass och på ett fritis kan man skriva böcker om.


Från Turbo till Irak
I vår har Ulf Sindt kommit med ännu en bok om den tioåriga pojken Bo som kallas Turbo eftersom det alltid är fart på honom. ”Turbo blir kär”, heter den och många av eleverna har redan läst den och verkar gilla den. Dessutom kom Ulf för ett par månader sedan ut med en mera faktabetonad bok, ”Landet mellan floderna”, en barnbok om Iraks historia.
– Tidigare har jag gjort liknande böcker också om det gamla Egypten och om inkaindianerna, förklarar han.
För den som skriver barnböcker är det viktigt att få dem bra illustrerade och där har Ulf Sindt haft turen att få jobba med illustratörer som Eva Lindström, Mati Lepp och Jens Ahlbom. När han visar Ahlboms akvareller i boken om Irak för eleverna går det ett litet sus genom rummet, så välgjorda är de.


En vanlig unge
När Nyan frågar författaren vad han tror att hemligheten bakom Turbos popularitet är blir svaret:
– Jag tror att det handlar om att det är både spännande och roliga berättelser och också det att Turbo är en vanlig unge i en vanlig familj med både mamma, pappa och syskon. Många känner igen sig i honom.
En av böckerna om Turbo handlar förresten om Åland. Den kom för några år sedan och heter ”Turbo och den enarmade banditen ”, och utspelar sig under en semestertripp till Åland.


”Fantastiskt”
Det är första gången som Ulf Sindt deltar i Barnens litteraturdagar man han har nog besökt skolor på Åland tidigare och varit här på semester.
Själva arrangemanget Barnens litteraturdagar gör honom full av entusiasm:
”Fantastiskt”, ”jättekul”, är de ord han använder.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax