DELA

Tranvik Qvinns tar nostalgitripp

Tranvik Qvinns har en ny skiva på gång, med till största del schlagerlåtar från 40- och 50-talet.
– Vår vanliga repertoar är folkvisor, men det här är låtar vi vill bevara, säger Gyrit Hagman.
Tranvik Qvinns består av Gyrit Hagman, Ulla Lindholm, Anne-May Pehrsson och Berit Gustafsson och deras nya skiva heter Nostalgi – ur åländska flickors vaxdukshäften.
Namnet kan förklaras med att för dessa damer är låtarna på skivan nostalgiska. Vaxdukshäftena är någonting som unga flickor hade på 40- och 50-talet där de antecknade visor men även klistrade in sångtexter. Medlemmarna i Tranvik Qvinns har letat igenom många av de gamla vaxdukshäftena de har fått låna av kamrater.
– Men många av låtarna kunde vi, de satt inpräntade någonstans i hjärnan sedan länge tillbaka, säger Anne-May Pehrsson.


Autentiskt sound
Kvartetten har försökt göra låtarna så autentiska som möjligt och mycket förberedelse har gått in i den nya skivan. Ett och ett halvt år har de jobbat med research för att få det att låta så exakt som möjligt.
– Vi har lyssnat på låtarna på gamla grammofonskivor och även i de flesta fall försökt hitta texten utskriven så att allt blir rätt, säger Gyrit Hagman.
En av de mer kända låtarna på skivan är Leende Guldbruna Ögon, som dansbandet Vikingarna fick en stor hit med, men på Nostalgi hörs den i originalarrangemanget..
– Som den skrevs från början går den i trefjärdedelstakt, alltså valstakt. Vikingarna poppade upp den lite och ändrade om men vi har försökt återge den som originalet var, säger Anne-May Pehrsson.


Gästmusiker
Medverkande på skivan är förutom medlemmarna i Tranvik Qvinns själva Kalle Lund på dragspel, Olle Brostedt på bas, Gunilla Boman på piano, Siv Ekström på violin och Torbjörn Engman som spelat gitarr och varit producent.
– Det är ju inte Torbjörns vanliga musikstil, han är ju lite mer rockig. Men han sade i alla fall att han lärde sig mycket, säger Anne-May Pehrsson.
Tranvik Qvinns nya skiva går inom en snar framtid att hittas på bland annat Elgiganten-Kalmers, Mattssons i Godby och Hugos i Hammarland.

Text & foto:

JOHAN ORRE