DELA

Tillhörighet tema i årets Sanct Olof

Identitet och tillhörighet är tema för årsboken Sanct Olof som utkommer med sin sextiotredje volym på den åländska bokmässan på lördag. Temat har har lockat ett trettiotal skribenter. Ny redaktör för i år är Katarina Gäddnäs.
Katarina Gäddnäs säger att årets tema temat föddes i redaktionsrådet som ville ta upp den diskussion kring den tillhörighet i förhållande till kyrka och församling som inte är så självkar i dagens samhälle. Men långtifrån alla inlägg i boken handlar om just den tillhörigheten. Temat har tolkats fritt.
– Inläggen visar i varje fall att det finns ett behov av att formulera sig och skapa sin egen berättelse kring temat. Ingen av dem som vi kontaktat för att få bidrag har tackat nej. Många av texterna är också mycket personligt hållna, säger Katarina Gäddnäs.


Också utanförskap
Det kan också handla om motsatsen, om utanförskap. Katarina Gäddnäs hänvisar till den intervju som hon gjort med Pauliina Turakka Purhonen, årets konstnär i Sanct Olof.
– Pauliina konstaterar att hon på senare tid jobbat en hel del med sådana som stått utanför, till exempel med sin fågelskrämmo-Jesus och med Serafia, skulpturen som inte blev mottagen som Katrina-minne i Vårdö.


Brett innehåll
Från starten i slutet av fyrtiotalet har Sanct Olof haft devisen ”Åländsk årsbok för kyrka och kultur” och Katarina Gäddnäs tycker att det är en bra målsättning.
– Vi vill att Sanct Olof skall ha ett brett innehåll och spegla sådant som folk noterat och funderat på under året. Men det skall också finnas rum för bygdeskildringar och historiska artiklar.
I styrelsen/redaktionsrådet för Sanct Olof sitter Jon Lindeman, Katarina Gäddnäs, Siv Håkans, Charlotta Holmén, Michael Urch, Isela Valve, Jan-Erik Karlström och Irja-Lisa Mansnérus.
Årsbokens pärm pryds i år av en målning av Juha Pykäläinen. För layouten står Robert Jansson.


Här är skribenterna
De som medverkar i årets Sanct Olof är: Michael Urch, Karl-Erik Nylund, Sirkka-Lisa Westergård, Isela Valve, Johanna Boholm, Benita Mattsson-Eklund, Kiki Alberius-Forsman, Mia Grönlund, Carina Karlsson, Isabella Sarling, Matilda Jose, Asad Kourehpaz, ”En iransk kvinna”, Gerd Karin Nordlund, Marianne Danielsson, Gunnevi Styrström, Ann-Gerd Steinby, Erik Andersson, Ann-Louise Harberg, Jan-Erik Karlström, Katarina Gäddnäs, Fredrik Karlsson, Claes Andersson, Göran Djupsund, Kent Danielsson, Erik Håkans, Juanita Fagerholm-Urch, Laura Karanko och Charlotta Holmén.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax