DELA

Teater Kuling ger Pettson i sommar

Det blir familjeteater igen i Badhusparken i Mariehamn i sommar. Teater Kuling ger ”Tuppens minut” med Pettson och Findus av Sven Nordqvist. (Bilden detalj av bokomslag till ”Tuppens minut”.)
Efter vuxenpjäsen ”Läkare mot sin vilja” som spelades i somras kan Kuling nu sägas gå tillbaka till teater för familjer och barn, något som man startade med redan för tio år sedan med ”Karlsson på taket”.
Tittar man på de tio somrar som Kuling spelat i Badhusparken så är det också familjepjäserna som dominerar.
Enligt Pekka Sonck, som står för dramatiseringen av ”Tuppens minut”, är Sven Nordqvists berättelse mycket lämplig som sommarpjäs för hela familjen. Den riktar sig till barn men innehåller också mycket som talar till alla åldrar.


Pettson och Findus
Pjäsen bygger på den bok i Pettsonserien som Sven Nordqvist skrev 1996 och som också filmatiserats och gjorts som musikal. Boken handlar givetvis om Pettson och katten Findus som här lever ett lugnt och behagligt liv.
Findus retas lite med Pettsons hönor bara till förnöjelse. Ända till dess en tupp kommer till gården och ställer allt på ända. Då blir det nästan fråga om ett svartsjukedrama. Och till råga på allt gal tuppen lite för mycket.
Premiär skall det bli i Badhusparken redan den 10 juni och sedan spelar man pjäsen till och med den 25 juni.


”Grupparbete”
Pekka Sonck har just nu engagemang som dramaturg på Åbo Svenska Teater och det betyder att en del av repetitionerna av pjäsen kommer att ske närmast som ett grupparbete mellan skådespelarna.
– När det närmar sig premiär kommer sedan Marc Svahnström att komma in i regiarbetet, berättar Sonck.
Alla roller är ännu inte besatta men stommen kommer att utgöras av Matts Stenlund, Soffi Sonck och Pekka Sonck. Klart är att Soffi skall göra rollen som katten Findus men vem som gör Pettson och vem som blir tuppen är ännu inte avgjort.
– Sedan kommer vi förstås också att behöva några hönor, säger Pekka Sonck.
Under Kulings tio år i Badhusparken har man spelat: ”Karlsson på taket”, ”Pippi Långstrump”, Emil i Lönneberga (två somrar), ”Stumpan, Stollen och Filemon”, ”Farbror Fedja, katten och hunden”, ”Vem räddar Alfons Åberg”, ”Kom igen Charlie” och ”Läkare mot sin vilja”.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax