DELA

Synthdoldis med internationell publik

Johan Tronestam är en av Ålands största musikdoldisar.
Till vardags är han vägledare på arbetsförmedlingen. På kvällarna gör han modern synthmusik för en internationell publik. I synnerhet tyska electronicafans har gått igång på hans plattor.
Två tyska och inom genren stora skivbolag – Groove Unlimited och Cue Records – distribuerar honom. I Schallwelle, en tysk gala där electronicafans får rösta fram sina favoritartister och plattor, han har nominerats i kategorierna ”bästa internationella artist” och ”bästa internationella album” för sin senaste platta Far Away.
Johan Tronestam, som är född och uppvuxen i Sverige, spelade keyboards i flera svenska rockband utan större framgång. Ett av banden klarade sig bra i en talangjakt och hyllades av Jerry Williams men sen sprack det. Vid det laget förstod Tronestam ändå att hans framtid var digital. När han var tolv år hörde han fransmannen Jean Michael Jarres klassiker Oxygene.
– Då visste jag att jag måste ha syntar.
Han sitter i sin hemmastudio, ett sovrum där han pressat in synthar, datorer och annan hård- och mjukvara som behövs för att spela in och mixa sina musik. Härifrån går musiken ut i världen, via cd-skivor eller digitala filer som kan köpas som mp3s på Amazon och andra internationella sajter.
Hur ser kundkretsen ut?
De är allt från arton till sjuttio, säger Tronestam. Synthare, progrockare och en del new agelyssnare har upptäckt honom.
På hans sajt teamquasar.se hittar man en entusiastisk videorecension som Marcel J. Haster gjorde för musiksajten Live Prog..
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom