DELA

Svängig filmmusik på munspel

Vad passar väl bättre än Ennio Morricones ”The man with the harmonica” när kvällens gästsolist är en munspelsvirtuos med höga ambitioner.
Whatclub och Filip Jers gladde många med musikvalet i Alandicas foajé på fredagskvällen.
Det är redan sen kväll. Dagens filmer är avverkade och publik och filmfolk minglar i Alandicas foajé. Till bästa tänkbara musikutbud: Whatclub med gitarristerna Richard Palmer och Jochum Juslin, med Kjell Dahl på kontrabas och – inte minst – Filip Jers, från Sverige, suverän på sitt kromatiska munspel.
Man inleder i bästa Django Reinhardt-stil med ”Swing gitane” i svängigt uptempo och fortsätter, ömsom med swinglåtar och ömsom med lugna ballader, som till exempel ledmotivet ur den italienska, Cannesbelönade, ”Cinema Paradiso” eller Nino Rotas välkända tema ur ”Gudfadern”. Emellanåt sticker man också in någon skön bossanova.


Bra blandning
En väl varierad blandning, elegant och samspelt var det. Rätt musik på rätt plats. Flera som i fjol hörde Whatclub med finländske violinisten Mikko-Ville Luolajan-Mikkola och svenske cellisten Svante Henryson i Ålands konstmuseum menade att Whatclub verkligen har förmåga att välja – och backa upp – goda solister.
Lokale munspelaren Benny Lindfors i publiken konstaterade att Filip Jers har ambitionen att bli en ny Toots Thielemans:
– Vi får väl se, förutsättningarna finns.

TEXT OCH FOTO:

jan.kronholm@nyan.ax