DELA

Spökkväll på Kastelholm med Dan Höjer

Årskurs sex i Ytternäs skola fick i fredags uppleva en riktig spökkväll på Kastelholms slott tillsammans med författaren Dan Höjer.
Rasmus Karlsson och Marc Nordqvist rapporterar här från kvällen. Fotografer var Marcus Jansson och Stefan Simonsen.
Spökbussen avgick från Baltichallen kl. 19.00. Årskurs sex från Ytternäs skola steg på. Stämningen var på topp, alla var spända inför vad som skulle hända denna fredag den trettonde.
Väl framme vid slottet möttes vi av Silvana Fagerholm-Sjöblom som tar emot oss från Museibyrån. På vägen från bussen var det mörkt och plötsligt började kajorna flyga med ett fruktansvärt kusligt och spännande ljud!


”Spöktango”
Inne i slottet inledde Dan Höjer med att berätta om sina böcker och om sig själv. Han sjöng till och med en egen spöktango och spelade för oss på sin gitarr. Han berättade om hur man gör en egen spökhistoria och tog hjälp av eleven Simon Andersson som blev busschaufför i berättelsen.
Sedan delade vi in oss i grupper och vuxna läste högt för oss. Tiina Rosenbergs sagor var värst! Hon måste erkänna på vägen hem att hon hade hittat på alltihopa ifall vi hade svårt att sova!
Vi åt smörgåsar och drack något varmt som vi själva har tagit med. Sen släcktes lamporna och vi tände våra ficklampor och läser för oss själva – precis som vi vanligtvis gör på en läsnatt i skolan..


Trevlig upplevelse
Vi kom tillbaka till Baltichallen med årets första snö liggande på märken – trötta men glada efter ännu en rolig och trevlig upplevelse i läsningens tecken.
Vi fick också en intervju med Dan Höjer.
Tvekade du någon gång att komma hit?
– Nej, jag älskar Åland och när Elspeth kallar så kommer man.
Är du nöjd hittills?
– Ja. Och detta är det bästa ställe jag varit på när jag har berättat om spöken.
Varför är du intresserad av spöken?
– Jag blev rädd när jag gick i skolan för att mina kompisar skrämde mig, så nu hämnas jag på deras barn eller hur man ska säga det.
Tror du på spöken?
– Nej, men jag är ändå rädd för dem.
På bussen tillbaka till stan, kl 23.45, intervjuade vi också skolbibliotekarie Elspeth Randelin.
Är du nöjd med resultatet?
– Ja det är jag. Det har varit en stämningsfull och härlig kväll vilket jag ser som ytterligare ett steg till att hjälpa barn ser läsning som en rolig och viktig sysselsättning.
Varför gör Ytternäs skola detta?
– Läsnätter har blivit en viktig del av vår skolas arbetsplan och det är viktigt att alla – från ettor till sexor tycker det är en kul grej. Förra årets sexor efterlyst nytänkande och jag tog deras önskan på allvar och denna kväll är resultat.
Vi ställde också tre frågor till några elever och lärare:
Är det roligt? Är det något speciellt med att det är fredagen den 13? Har spökhistorierna varit läskiga?
Jonas Idman:
– Ja och det är roligt att Dan är här!
– Bra att det är mörkt så det blir läskigare.
– Inte så värst.
Pia Axberg (lärare):
– Det har varit roligt ja.
– Ja, det känns på förhand att det här skulle bli kusligare.
– Det skulle ha varit lite mörkare och så kunde Dan ha berättat de på ett kusligare sätt. Men själva historierna var nog lite läskiga.
Emma Rask och Emma Hansen:
– Jaa! Säger båda.
– Ja, det blir mer spännande då.
– Nej och det borde ha varit släckt.
Läskvällen på Kastelholms slott ordnades med stöd från från bland andra Svenska kulturfonden, Ålands kulturdelegation samt Kulturfonden Sverige-Finland. (jk)