DELA

Spelmansstämma på Kumlinge i juni

Kumlinge får en egen spelmansstämma i sommar. Lördagen den 6 juni samlas spelmän från Kumlinge och från andra delar av Åland för att spela tillsammans och för publik. (På bilden initiativtagaren Kalle Lund.)
”Liten spelmansstämma” kallar man arrangemanget i det program som uppgjorts.
Dragspelaren Kalle Lund, som själv kommer från Kumlinge, är initiativtagare. Han berättar att tanken föddes när man hade samlat spelmän för ungdomsföreningens jubileum för ett par år sedan. Kumlinge har i tiden haft många spelmän och det vill man anknyta till.


Buskspel
Lördagen den 6 juni kl 13-16 samlas man på Vikingalid för ”buskspel” och för att göra upp program för kvällens tillställning inför publik. Det blir också spel för pensionärerna på Annagården.
Kl 16-18 serverar Kumlinge ungdomsförening soppa och kl 19-20.30 blir det sedan spel för publik på Vikingalid. De låtar man valt ut som allspelslåtar för samtliga spelmän är Spinnrocken, Schottis från Kumlinge, Karl-Augusts vals och Gånglåt från Äppelbo.


Svängom
Ifall det finns de som vill dansa och ifall man får ihop ”ett lämpligt gäng” som vill spela till dans så blir det en svängom från kl 21.
– Sista färjturen till fasta Åland går kl 22, men en del spelmän stannar kanske kvar till söndagen, säger Kalle Lund.
Kalle är också kontaktperson inför stämman och kan nås på telefon 41 255.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax