DELA

Spelar teater på Kobba klintar i sommar

Mycket har hänt på lotsplatsen Kobba klintar genom åren, men aldrig tidigare har det väl spelats teater där. I sommar skall besökare på kobbarna dock få se ”Kobbaspelet”, en timslång historisk dramatisering i tre scener av Robert Liewendahl.
Det är Christian Ekström som tillsammans med Johanna Dahlgren driver Kobba Café & Sjömansbar som är initiativtagare. Men Robert Liewendahl erkänner att han genast tilltalades av idén att göra en historisk pjäs kring händelser som timat på lotsplatsen.
– Jag har ju alltid varit intresserad av sjöfartshistoria, säger han.


Historiska händelser
Under hösten arbetade Liewendahl med arkivstudier, läste gamla tidningar och intervjuade personer med egna minnen från kobbarna. Ur det stora material han fick ihop har han sedan utformat pjäsen som utspelar sig kring historiska händelser.
Den första scenen har ångfartyget Oihonnas grundstötning år 1911 som utgångspunkt, den andra handlar om barken Plus förlisning vid närbelägna Korsö 1933 och den tredje utspelar sig 1946 och handlar mera om lotsarnas vardagsslit, bland annat med remmarutsättningarna när isen gått på vårarna.
Enligt Liewendahl har pjässkrivandet varit en svår balansgång eftersom dokumentärmaterialet varit så rikt. Resultatet har blivit en dramadokumentär där det också ges utrymme för det fiktiva.
– Jag har försökt få med såväl tragiska som dråpliga händelser ur historien, säger Liewendahl.


Spelar i stora huset
Spelplats blir köket-storstugan i det stora huset på Kobba klintar, en plats som i verkligheten berörts av de händelser som skildras i pjäsen.
I pjäsen medverkar fyra aktörer som Liewendahl arbetat med tidigare i olika teatersammanhang: Isac Boman, som i fjol var med i ”Kvinnorna på Erkas”, Malin Jingståhl, som bland annat gjort Karin Månsdotter på Kastelholm, Mattias Henderson, som flera år spelat sommarteater på Bentes, och initiativtagaren själv, Christian Ekström, som bland annat spelat Joel Pettersson på Bentes, och medverkat i flera olika uppsättningar med teaterföreningen i stadshuset.


Ges 20 gånger
Premiär blir det lördagen den 23 maj och sedan ger man 16 föreställningar till den 21 juni och fyra till i slutet av augusti.
De som vill se Kobbaspelet kan betala ett paketpris som inkluderar transport från och till Kobbaklintar, teaterföreställningen och kaffeserveringen i pausen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax