DELA

Söndagsmänniskor i Eckerö

”Sunday” (söndag), så heter Erica Pettersson utställning på Eckerö post- och tullhus. Hennes målningar visar söndagsmänniskor och söndagsstämningar: en kvinna med kudden över huvudet eller en man stirrande på en brödrost.
I söndagsmålningarna finns både måndagsförväntan och lördagsångest.
Utställningen Sunday är Erica Pettersson tredje utställning på Åland. Hon studerar för tredje året på Konstfack och har ett och ett halvt år kvar.
– Jag har egentligen alltid målat och gick ett år på Folkhögskolans skaplinje efter högstadiet. Det var då jag insåg att målandet var något jag ville fortsätta med. Sen tog jag studenten och studerade på konstlinje vid Eskilstuna folkhögskola och två år i Umeå konstskola. Alla skolorna behövdes för att jag skulle hitta vad som är min grej.


Vardagsnära
Det blev fotografering och målning i framför allt olja och akryl som blev Ericas grej.
– I början målade jag mest personliga motiv men nu har jag utvecklas och målar huvudsakligen människor och vardagsmotiv.
Vardagsnära är också utställningen Sunday som beskriver hur en söndag kan vara.
– Man kan absolut hitta söndagsångest eller söndagsförväntan i målningarna.
Målningen som föreställer en man som stirrar på en brödrost heter just ”Brödrost”.
– Den målningen beskriver hur söndagen kan te sig lika lång som väntan på att brödet skall poppa ut ur brödrosten.
På en annan målning ligger en nästan naken kvinna på pösiga kuddar och sover.
– Det var den första målningen jag gjorde till den här utställningen. Jag ville måla ett klassiskt motiv, som en naken kvinna. Efter den tavlan föddes så småningom temat för alla andra målningar.
Utställningen har vernissage på lördag mellan klockan 14 och 17 i café Lugn och ro vid Eckerö post- och tullhus. Petterssons målningar kan man se i caféet under hela maj.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax

tfn 528 467

FOTO: MAIJA PELLI (PRAKTIKANT)