DELA

Sofie kom in på Operahögskolan

I gårdagens tidning skrev Nyan att Sofie Asplund var på reservplats till Operahögskolans kandidatutbildning i Stockholm. Samma dag fick hon veta att hon kommit in.
– Jag började gråta när jag fick veta det. Det är ju dit jag helst vill, säger hon.
Nyan berättade i gårdagens tidning om Frida Jansson, som kommit in som en av fyra på masterutbildningen vid Operahögskolan, i hård konkurrens bland många sökande. I antagningsbeskedet kunde man också läsa att Sofie Asplund var en av två reserver till kandidatutbildningen vid samma högskola. Sex studerande togs in.


Sex blev sju
– Jag var ute och joggade och när jag kom hem sade min mamma att de ringt från Operahögskolan.
– Det bästa var att ingen ens behövde hoppa av för att jag skulle komma med. De hade helt enkelt beslutat sig för att ta in sju sökande i stället för bara sex, berättar Sofie.
Liksom Frida Jansson hör Sofie Asplund till dem som inlett sin sångutbildning vid Ålands musikinstitut för Catherine Frisk Grönberg.


I såpopera
I Sverige har hon gått på olika folkhögskoleutbildningar, Vadstena folkhögskola och Birkagårdens folkhögskola, och även på en kammarmusikutbildning i Vadstena. Just nu går hon på den ettåriga utbildningen på Stockholms operastudio som verkar inom ramen för Kulturama.
De som brukar lyssna på musikprogrammen i Sveriges P2 har den senaste tiden kunnat följa en hel såpopera kring sjutton studerande från operastudion som sökte in till Operahögskolan.


Bästa som hänt
Sofie Asplund berättar att hon också sökte in till Operahögskolan i Göteborg och hade gott hopp om att komma in där eftersom de två sopraner som man tog in har gått till andra utbildningar. Men nu är det bara Stockholm som gäller.
– Jag hade inte vågat hoppas på att komma in men det här är det absolut bästa som kunde hända, säger hon glatt.
Under resten av våren medverkar Sofie i ett par produktioner inom ramen för utbildningen på operastudion, ”Paris och Helen” och ”Bridgend Blues”, och i höst skall hon vara med i en uppsättning av ”Läderlappen” med föreningen Operafabriken i Uppsala.


Påskmusik
Redan nu i påsk, på långfredagen, kan man höra Sofie som tillsammans med Frida Österberg, violinisten Andreas Nyberg och Kaj-Gustav Sandholm på orgel skall framföra Pergolesis Stabat Mater i Jomala kyrka.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax