DELA

Snart seglar unga musikalen Noaks ark

En skräddarsydd ung musikal, full av liv och entusiasm.
Det växer nu fram i St Görans kyrka. Den 16 april är det premiär för Noaks Ark.
Men redan nu ser deltagarna ut att vara redo att möta publiken.
Repetitionen är lika intensiv som som det vore premiär. Ett 40-tal barn i åldrarna 7 till 13 år, från nio kommuner, ger järnet i både sång och dans medan Julia Westerberg peppar dem och Anders Laine kompar.


Egen skapelse
Föreställningen är en fortsättning på ”snabbismusikaler” som Laine jobbat med på barn- och ungdomsläger i Lemböte. I stället för att sätta upp en färdig musikal valde Laine och Westerberg att bygga upp en egen föreställning utgående från låtar som de handplockat från andra sammanhang.
– Jag tycker om att skapa en höna av en fjäder, säger Julia Westerberg.
Det är gospel, från vackra ballader till boogie woogie. Och kören har lärt sig snabbt, konstaterar Westerberg och Laine. Repetitionerna har gått som på räls. Sångarna är motiverade och Laine och Westerberg jobbar ”väldigt strukturerat”.
De höll ingen traditionell audition utan tog emot alla som ville vara med.
Men föräldrar får inte vara med på repetitionerna. Det enda som Laine och Westerberg krävde av barnen var att de verkligen skulle satsa på musikalen, och inte hoppa över någon repetition om den krockade med något annat roligt. Tempot är högt.
– Missar man en dag så missar man mycket, säger Julia Westerberg.
Nu hörs resultatet. Deltagarna är fokuserade och energiska.


Kompas av band
Lagom till premiären byggs en en meter hög scen längst fram i kyrkan, med plats för ett fyramannaband i bakgrunden. Scenrekvisitan är enkel – en mast och ett segel. Och så har församlingens textilansvariga Margit Holmberg och ungdomsledaren Gunilla Nilsson skräddarsytt djurkläder till sångarna.
Totalt blir det fyra öppna föreställningar i St Görans kyrka den 16-18 april, och ett par skolföreställningar.
Platser kan bokas via församlingens kansli. Det är fritt inträde, men den som vill kan köpa ett programblad och intäkterna går till Ålands barnfond.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax
Foto: JONAS EDSVIK
jonas.edsvik@nyan.ax