DELA

Smakprov på Folkiskonst visas i Godby

Ett litet smakprov bjuder Folkhögskolans konst- och hantverkslinje just nu på i Finströms bibliotek. ”Vision” kallar man utställningen. (På bilden till vänster Sofie Lyngander och Monique Lundberg.)
Konst- och hantverkslinjen vid folkhögskolan, den utbildning som nu skall bli tvåårig, samlar en lite längre hunnen grupp studerande som under det inledande året får en bred utbildning i konst och hantverk.
Vid skolan finns, som bekant, också den ettåriga skapande linjen. Alster från båda linjerna kan man också i år få ta del av i den traditionella utställning som ordnas på skolan senare under vårterminen, i år torde den bli i början av maj.


Konstmuseet i fjol
– Tidigare år har vi också ställt ut utanför skolan, i fjol var det till exempel vår tur att ställa ut i Ålands konstmuseum, berättar Monique Lundberg som är lärare i bildkonst och syftar på den utställningsaktivitet som folkhögskolan, lyceet och Bild- och formskolan turas om med i konstmuseet.
Också i år ville man visa prov på vad man åstadkommit i en utställning utanför skolan och då föll tanken på biblioteket i Godby som har goda utställningsytor.


Mest bildkonst
När Nyan besökte biblioteket i går var man ännu i full färd med att bygga upp utställningen.
Utbildningen på linjen omfattar konstskapande i många olika former: bildkonst, textil, trä, järnsmide, keramik, med mera. Utställningen i Godby har ändå en betoning på bildkonsten med akvareller, akrylarbeten, teckningar, tovade tavlor men också en del keramik och smide.


Ger lärdomar
Utställningen har också ett pedagogiskt syfte:
– Det är viktigt att de studerande får lära sig att planera och genomföra en utställning, att se hur det är att arbeta under tidspress för ett bestämt mål, säger Monique Lundberg.
Vernissage på Vision är det i kväll, torsdag, kl. 18-20 och utställningen kan sedan ses till den 2 april under bibliotekets öppettider. Vid vernissagen medverkar också folkhögskolans musiklinje.
De studerande som ställer ut är Christina Danielsson, Marlene Eriksson, Laura Grönlund, Sofia Johansson, Hannele Lammi, Sofie Lyngander, Outi Mikkola och Josef Petrone.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax