DELA

Släktforskare möts på Åland i höst

Under rubriken ”1809-2009; Kontakter knyts-bryts-återknyts” samlas i höst en massa släktforskare från när och fjärran i Mariehamn.
Ålands emigrantinstitut står som arrangörer för en stor konferens som har både historiska och aktuella förtecken. (På bilden från vänster: Erik Lindholm, Maria Enckell, Bertil Lindqvist och Eva Meyer.)
Samtidigt som man i oktober i hela Europa firar arvet efter den europeiska emigrationen under European Migration Heritage Week bidrar Ålands emigrantinstitut med att arrangera en stor släktkonferens i Mariehamn.
Konferensen består av flera olika byggstenar. Den handlar om den finlandssvenska släktforskarkonferensen och om ett åländskt släktforskarmöte. Den handlar om de historiska händelser som har präglat släkter och emigrationen inom släkter under de senaste 200 åren och den handlar också om modern forskning i kanske inte helt kända utländska arkiv.


Viktig mötesplats
Konferensen, som hålls i självstyrelsegården, kommer att vara öppen för alla intresserade men den blir naturligtvis framför allt en viktig mötesplats för forskare från olika länder. Redan nu finns många nationaliteter på anmälningslistan.
Festföreläsaren, som kommer från Alaska, Helen Jane Knagg Simeonoff, är konstnärinna och släktforskare. Med rötter som är aleutiska, ryska, finländska, svenska och tyska är hon ett bra exempel på den mångfald som kommer att behandlas på olika plan under de tre dagar i oktober som konferensen pågår.


Post- och tullhuset
Programmet är digert och innehåller utöver alla föreläsningar också ett guidat besök på post- och tullhuset i Eckerö.
Hela programmet med föredragshållare, talare och tider hittar man på emigrantinstitutets hemsida www.eminst.net. Landskapsregeringen är medarrangör och konferensen finansieras bland annat av svenska kulturfonden och Viking Line.
Parallellt med konferensen pågår en utställning i Ålands museum som öppnas redan i slutet av september. Den handlar om de konstnärliga fotavtryck som ålänningar, som har emigrerat, har lämnat i USA.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN