DELA

Skrev ny musik till Shakespeare-pjäs

Camilla Heidenberg, åländsk pianist och musiklärare i Helsingfors, har i vår blivit klar med ett smått hedersamt uppdrag.
Hon har gjort ny musik till William Shakespeares ”En midsommarnattsdröm” som Vanda Teaterförening har premiär på den 27 maj.
Camilla Heidenberg berättar att det nu är fjärde gången hon anlitas som musiker och arrangör av Vanda Teaterförening. Hon har tidigare medverkat i ”Sound of Music”, ”Robin Hood” och ”Pinocchio”. Men det är första gången som hon skrivit musiken själv.
– Det visade sig att man inte riktigt hade någon musik till föreställningen som man var nöjd med och då åtog jag mig att komponera den, berättar hon.
Allt är eget och nyskrivet, bortsett från några takter bröllopsmusik av Mendelssohn.


Lite speciellt
Uppdraget fick hon i början av året och tiden har varit ganska knapp men nu är allt klart och man är i gång med övningarna även om man ännu inte kunnat öva på scen eftersom det är fråga om en sommarteater som ges utomhus.
Att göra musik till en text av Shakespeare känns nog lite speciellt, medger Camilla. Hon menar att man får ha respekt för den pjäs det handlar om så att man inte åstadkommer något som gör åskådarna besvikna.
– Jag brukar vara mycket försiktig med att säga något som kan tolkas som skryt. Men den här gången få jag väl säga att jag är rätt så nöjd, säger Camilla.


Många på scenen
Ett drygt tjugotal medverkande finns med i föreställningen som ges på en utescen intill en gammal väderkvarn på en naturskön plats nere vid Vanda å. Hela ensemblen medverkar i körpartier och dessutom finns en rad soloavsnitt.
För regin står Dan Söderholm som Camilla samarbetat med också i tidigare uppsättningar i Vanda.
Utöver Dan och Camilla är alla i uppsättningen amatörer från Vanda Teaterförening..


Stipendium
Nyans läsare noterade kanske att Camilla Heidenberg fanns med bland dem som fick ettåriga arbetsstipendier vid Svenska kulturfondens utdelning nyligen. Själv är hon mycket glad över stipendiet som börjar löpa från och med juli.
– För första gången får jag nu en möjlighet att bara ägna mig åt min musik och mitt band. Det känns oerhört skönt.


Kontrakt i Sverige
– Dessutom har vårt band, EC, nu också fått kontrakt med musikåterförsäljaren Mubito i Sverige som förmedlar alla de stora svenska artisternas musik. Under adressen http://www.ecsoulmusic.com kan man numera hitta vår egen hemsida på Mubito, säger Camilla som förväntar sig en hel del av den nya kanalen.
– Det händer mycket positivt just nu, säger hon glatt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax