DELA

Sångstuderande ger Stabat Mater i Saltvik

Storslagen musik, uttrycksfull och melodiös. Så beskriver sångpedagog Catherine Frisk Grönberg Giovanni Battista Pergolesis Stabat Mater som en grupp sångelever från musikinstitutet uppför i Saltviks kyrka på måndag, den 30 mars.
De tio sångarna är alla Catherine Frisk Grönbergs elever från musikinstitutet och det är också hon som dirigerar verket. På orgel medverkar Henryk Gwardak, kantor i Saltviks församling och pianolärare vid institutet. Konserten är ett samarbete med Saltviks församling.


Önskeverk
Catherine Frisk Grönberg berättar att sångelever från musikinstitutet uppfört verket tidigare. Det har nu gått några år sedan senast och det har varit ett önskemål från sångeleverna själva att få göra det igen.
– Det är lätt att fatta tycke för den vackra och storslagna musiken från senbarocken, konstaterar hon.
Pergolesi (1710-1736) är inte den enda som tonsatt Stabat Mater (Jesu moder Maria stod vid korset) även om hans version är en av de mest kända och omtyckta. I den katolska bönboken på svenska inleds texten med orden ”Modern stod med krossat hjärta vid det kors, där gränslös smärta, Sonen led för syndig värld…”


Inför stilla veckan
Det är egentligen musik avsedd att uppföras i stilla veckan men eftersom det händer så mycket annat i musikväg just då så har man valt att ge konserten nu på måndag, den 30 mars, kl 19.
De som medverkar i kören och som solister är: Anna Ahlström, Elina Granlund, Erika Granlund, Majken Karlström, Ida Kronholm, Ida Löfman, Sara Strandberg, Linn Sundblom, Sofie Sundström och Frida Söderdahl.
Framförandet av de tolv satser som ingår i Stabat Mater beräknas ta cirka 45 minuter. (jk)