DELA

Relationer i nya infallsvinklar i teatergästspel

”En revy om hjärnspöken, döden och relationer”. Så beskriver Teater Viirus på sin hemsida ”Jag är din flickvän nu” som Viirius och Teater Blaue Frau från Helsingfors gästspelar med i Alandica i Mariehamn på tisdag, den 12 maj.
Det är Mariehamns stad och Nordens institut på Åland som gemensamt står bakom gästspelet. Föreställningen bygger på serier av konstnären och serietecknaren Nina Hemmingsson och serietecknaren Liv Strömquist. På Viirus hemsida skriver man också om ”en klassmedveten och feministisk musikalisk afton”.
Maria Antman i Mariehamn, som gjort scenografin till föreställningen, berättar att det ursprungligen var Joanna Wingren och Sonja Ahlqvist i Blaue Frau som kom på idén att göra teater på Hemmingssons och Strömquist bilder och texter. Båda var tilltalade av den ganska svarta humor som förekom i serierutorna.


Ställs på kant
Någon teaterpjäs i vedertagen mening är det inte fråga om, enligt Maria Antman. Snarare om rapsodiskt berättade sketcher.
– Små dramatiska episoder ur vardagen där man ofta ställer vedertagna uppfattningar om relationerna mellan mäniskor på kant.
Föreställningen innehåller också en hel del musik och sång.


Ur serievärlden
För scenografin och dräkterna har Maria Antman också hämtat inspirationen ur Hemmingssons värld och lyft fram det karikerade och serieteckningsaktiga.
På scenen finns Sonja Ahlfors, Marika Parkkomäki, Joanna Wingren, Henrik Heselius och Sara Puljula. För regin står Anders Larsson, för musiken Hellen Willberg och för scenografin Maria Antman.
Biljetter till teaterföreställningen kan köpas på Nordens institut, Köpmansgatan 4 i Mariehamn samt vid ingången före föreställningen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax