DELA

Redo för mustig och ful komedi

Sprit, bråk och ett av de fulaste orden som börjar på bokstaven f.
Den svarta komedin Krymplingen På Iinishmaan innehåller mycket som man inte är van med i åländsk teater. Premiär är det på fredag, den 13 mars, i stadshuset.

Och nu sitter det mesta bra, tycker regissören Arn-Henrik Blomqvist när ensemblen spelar upp ett par scener ur Martin McDonaghs pjäs.
Tänk er hur det skulle ha gått om ett filmteam kommit från Hollywood till den åländska skärgården på 30-talet – för att göra en dokumentär om hur man levde där på 1800-talet.
En sådan film gjordes 1934 på Aran-öarna på Irlands västkust. Den hette Mannen Från Aran, med den amerikanske skådespelaren Colman ”Tiger” King i huvudrollen som strävsam hajfiskare. Den sortens fiske ägnade öborna sig inte längre åt när filmen gjordes, men filmmakarna brydde sig inte om det.
– Det var den första factionfilmen, säger Arn-Henrik Blomqvist.
Och mycket riktigt, när öborna till sist får se filmen är de måttligt imponerade av hajjakten. Visningen urartar i gräl och slagsmål. Maria Mäntylä spelar kvinnan som skriker mest och fulast av alla.


Gillar irländskt
Det kanske inte låter kul, men kalla det en svart dramakomedi. Arn-Henrik Blomqvist gillar irländska författare – han har räknat ut att 15 procent av de pjäser han jobbat med är skrivna av irländare. Och fast han själv gillade den här pjäsen mycket så var han osäker på om skådespelarna var på samma våglängd, tills Jon Henriksen läste manuskriptet och sade att det var ”klockrent”.
Stadshusets scen ser annorlunda ut den här gången. Den har förlängts ut mot salen i mitten. Det var nödvändigt med tanke på salens usla akustik, säger Blomqvist. Han har själv suttit långt bak i salen och konstaterat att det då är svårt att höra vad som sägs på scenen.


Gått framåt
Skådespelarna är nöjda redan före premiären. Den yrkeskunskap och entusiasm som Blomqvist fört med sig, och de krav han ställer, har hjälpt alla framåt som skådespelare.
– Varenda frasering och tonfall är uppe för revision hela tiden, säger Blomqvist.
Och teaterföreningen ordförande Maria Mäntylä, som lugnat sig efter sina tourette-liknande utbrott på scenen, sammanfattar skådespelarnas åsikter så här:
– Vi tycker så himla mycket om honom.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax