DELA

Ramona favorit – i Norge

Högtrycks Johan Lindholm och Marcus Nordberg skrev låten Brevet.
Ramona Nordberg sjöng den i den finlandssvenska tävlingen Melodirazzian i lördags – och där blev den norrmännens favorit. (På bilden Marcus och Ramona.)
Melodirazzian är en populär tävling med dansbandsstuk som sänds i finlandssvenska Radio Vega. Finalen direktsändes från Stjärnhallen i Nykarleby. Nytt för i år var att också det norska dansbandsprogrammet På Dansefots lyssnare kunde rösta på sina favoriter.
Då gick det så att Thomas Enroths låt För Evigt, framförd av Helén Nylund, vann Melodirazzian.


Tummen upp
Men det helåländska bidraget Brevet fick flest norska röster. Den svenska dansbandsexperten Michael Nystås gav också tummen upp i sin analys inför finalen:
– Brevet gungar tryggt fram som en Finlandsfärja, som en Vikingarna-låt och här finns överhuvudtaget många svenska influenser.
Högtryck var inte med på den här resan. Alla vokalister kompades av dansbandet Tommys.
– Jag kom dit vid fyratiden på lördagen och repeterade låten två gånger med Tommys. Sedan åkte jag till hotellet, åt och for tillbaka till Stjärnhallen, en fin nybyggd hall. Det var nog inte så mycket folk som väntat där, kanske 700.
Många hörde i alla fall låten på radion. Vad betyder ett sådant framträdande för Högtryck?
– Framför allt knyter man kontakter med arrangörer och artistbokare, och träffar andra artister.


Över förväntan
Högtrycks cd Här Och Nu har sålt över förväntan – hittills närmare 1.500 exemplar – och bandet har spelat en del i Svenskfinland det senaste året.
– Från Borgå till Nykarleby. Och den 10 november spelar vi med Thorleifs i Botniahallen i Vasa.
Låten hamnar kanske på en samlings-cd med årets tävlingsbidrag. Men redan nu kan man på internet se Ramona Nordberg framföra den vid semifinalen i augusti.
Gå in på http://svenska.yle.fi/vega – välj Melodirazzian 2007 i rullmenyn till vänster, så öppnas en sida med länkar till alla semifinalbidragen som både ljud- och bildfiler.

PATRIK DAHLBLOM

redaktion@nyan.ax