DELA

Pykäläinen Ålandsjubilerar med porträtt

”Vad hände sen” kallar Juha Pykäläinen den utställning han nu visar på Galleri Fäktargubben i Mariehamn.
Titeln syftar på att det i år gått jämnt 20 år sedan konstnären kom till Åland och sedan han höll sin första åländska utställning, just på Fäktargubben.
Ja, vad hände sen? Utställningen i Fäktargubbens ganska lilla galleriutrymme kan förstås inte spegla ens en bråkdel av den mångsidigt verksamme bildkonstnären och skulptörens verksamhet. Men i stället ger den en intim och koncentrerad bild av Pykäläinens allra närmaste. Alla arbeten på utställningen är porträtt av hans egen familj.
Eftersom hans egna föräldrar gick bort innan han själv hann bilda familj och få barn är det bara genom porträtten som han kunnat låta dem möta varandra.


Allt i pastell
Juha Pykäläinen är en eftertraktad porträttmålare som i denna nisch arbetar både i olja och pastell. Här har han genomgående valt pastellen, vars mjukhet passar alldeles utmärkt när det handlar om porträtt av barn.
I porträttmålandet kommer Pykäläinens vurm för tecknandet fram. Han konstaterar själv att han är lite gammaldags i sin konstsyn och håller tecknandet som en viktig grund för allt bildskapande.
– Tecknandet är jätteviktigt för mig, säger han.
En del av de porträtt som finns med på utställningen är alldeles nya medan andra hänger hemma hos konstnären. Utställningen blir på det sättet en sällsynt möjlighet att få se dessa bilder.


Till Åland med porslin
Juha Pykäläinen kommer ursrpungligen från Tammerfors. Att han kom till Åland berodde på att han i slutet av åttiotalet gjorde bilder till en serie tallrikar med fågelmotiv för Arabia.
– Tallrikarna trycktes här på Åland och jag kom hit för att kontrollera färgerna och blev samtidigt förtjust i landskapet, förklarar han.
Tak över huvudet fick han efter flytten till Åland i ett gammalt hus invid landsvägen i Eckerö Överby och redan 1989 höll han alltså utställning på Fäktargubben i Mariehamn, då inhyst i Helsingfors aktiebanks hus vid Torggatan. Sedan blev det en rad uppmärksammade utställningar också vid huset i Eckerö, bland annat på teman som kor, höns och cyklar.
I dag bor Juha Pykäläinen med sin familj i Sund Strömbolstad där han har sin ateljé, sin ram- och grafikverkstad och även ett eget utställningsutrymme.


Arbetsstipendium
Samma dag som han informerade om utställningen på Fäktargubben offentliggjorde kulturdelegationen årets stipendier. Pykäläinen får ett arbetsstipendium på sex månader. Han ser fram emot att i vinter få ägna sig åt ett fritt skapande. Väl förberedd är den ordningsfulle konstnären.
– Jag har en massa mappar med skisser och idéer som jag skall ta i tu med, säger han.
På frågan om han tror att han skulle ha målat annorlunda om han inte flyttat till Åland svarar Pykäläinen:
– Svårt att säga men konstnären tar alltid intryck av omgivningen och det är alltid roligt att se varifrån motiven kommer. Kanske hade de blivit färre segelbåtar om jag inte flyttat hit…
Vernissage på Fäktargubben är det på torsdag kl. 18-20 och utställningen kan ses i galleriet till den 27 juni.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax