DELA

Premiär på Kobbaspelet på lördag

Lotsarnas och fyrvaktarnas liv förr var fyllt av dramatik.
I ”Kobbaspelet” bygger handlingen på den dramatiken och den presenteras exotiskt nog i autentisk miljö. (På bilden ur spelet Mattias Hendersson och Isac Boman i förgrunden och bakom dem Christian Ekström och Malin Jingstål.)
Ålands hav glittrar förföriskt och vårsolen värmer då det är pressvisning av Robert Liewendahls pjäs ”Kobbaspelet”. Men de vänligt sinnade vädergudarna glöms snart bort då vi bänkar oss i det stora lotshusets kök. De två akter vi får se handlar nämligen om allt annat än vänligt sinnade vädergudar…
I den första akten rullar tjockan in från havet och överrumplar lotsen Oskar Nordström (Mattias Hendersson) och hans lärling Sigurd Hägerstrand (Christian Ekström). Fast allra mest överrumplas nog de fina badgästerna Frans Ivar Fagerhielm (Isac Boman)och Charlotta de Müller-Fagerhielm (Malin Jingstål)…


Intervjuat flera
Robert Liewendahl har, i samband med manusarbetet, gjort en omfattande research. Han har läst allt han hittat om Kobba klintar och också intervjuat flera personer som har haft släkt eller annan anknytning till ön.
Resultatet har blivit en pjäs i tre akter som baserar sig på verkliga händelser och verkliga personer.
Den första, Oihonna-scenen, handlar om ångbåten Oihonnas grundstötning 1911och kryddas med glimtar från badhusepoken i Mariehamn.
I den andra akten, Plus-scenen, får publiken vara med hos fyrvaktarparet på Korsö den stormiga decembernatt 1933 då Plus förliste i inloppet till Mariehamn.


En krydda
Den tredje scenen, Remmarscenen, handlar om hur vardagslivet i Kobba klintars lotshus kunde se ut strax efter kriget1946.
Robert Liewendahl konstaterar att han har funnit så mycket intressant material om Kobba klintar att det kunde räcka till en hel TV-serie. Eller, som han skriver i förordet i programbladet:
– Det vore intressant att vidareutveckla Kobbaspelet med nya scener till ett annat år; vi får se.
Det hoppas vi verkligen att vi får se. Att presentera Kobbarnas historia i autentisk miljö är en krydda för både skådespelare och publik.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax


Foto: FREDRIK TÖRNROOS