DELA

Pop-Sixten ger ut ny skiva

På lördag släpper Sixten Jansson, mest känd under namnet Pop-Sixten, sin andra skiva. Den heter Gröt i kaffepanna och innehåller sju spår.
– Jag är ganska nöjd, säger Sixten själv.


Pop-Sixten, alias Sixten Jansson, är vid det här laget kultförklarad på Åland.
1966 deltog han sedan i vokalisttävlingen på Solbacka i Saltvik med folkvisan ”Det står en herre på vår gård”. Mellan 1972-80 tog han uppehåll från musiken, men tillbaka i vokalisttävlingen och på Solbackas scen år 1980 tog han nya tag och framförde låten ”Don’t stop the music”, som sedan dess har blivit lite av Pop-Sixtens kännetecken.
För fyra år sedan gavs CD:n ”Min vän” ut. Den innehöll lite jazz och rockigare versioner av tidigare låtar. Skivan blev recenserad i Dagens Nyheter.
Det senaste året har Sixten Jansson haft flyt. Han har gjort en bejublad konsert i Stockholm och han spelade på avslutningskonserten på Rockoff i somras. Nu har han precis spelat in sin tredje skiva, Gröt i kaffepanna.
– Jag gjorde det för att jag tyckte det var roligt. Jag har haft ganska många framgångar på sista tiden och vill fortsätta, säger han.

Svänger om titelspåret
Titelspåret, Gröt i kaffepanna, sjöng Sixten ofta på Bastun under 1980-talet. Första halvan av den låten kan man från och med i dag höra på Nyans hemsida.
– Det finns de som har sagt att jag borde ge ut Gröt i kaffepanna på skiva, det inspirerade mig också. Det svänger lite om den.
Det är en bearbetad version av låten som finns på skivan. Tre låtar på skivan har Sixten Jansson skrivit själv, två har han översatt till svenska och så innehåller skivan några överraskningar som Sixten ännu inte vill avslöja.
– Jag är ganska nöjd med helheten. Ett par låtar är riktigt bra, och en del är så där. Jag har konstaterat att det kanske skall vara så.

Eget band
Skivan finansierar han själv. Den är inspelad i Jampa Janssons studio i Jomala och med sig har har han Sunrize, fast då de kompat Sixten har de hetat Sixtinska kapellet.
– Jag har länge önskat att jag hade ett band som heter så, säger Sixten.
På lördag kväll har Sixten Jansson releasekonsert för den nya skivan. Då är det Kuttens bluesband som kompar.
– Jag uppträder med alla låtar från skivan och sen tänkte jag att Kuttens bluesband får ta över kvällen.
Konserten som går av stapeln på Mariepark börjar klockan 22.00 med insläpp en timme tidigare.
– Det är nog lite spännande, om det kommer folk och hur skivan skall tas emot, säger Sixten.


Lyssna på ett smakprov från nya skivan här:

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax