DELA

Perfekt fars lockar till skratt

”Ingen är perfekt”, som Åbo Svenska Teater turnerar med på Åland just nu får folk att skratta så att de får ont i magen. Det skriver Matts Stenlund som sett föreställningen som hade Ålandspremiär på Berghyddan i Jomala i tisdags. (På bilden Lasse Fagerström och Maria Lindeman.)
Ingen är perfekt, men många vill bli det. Strävan efter att bli det resulterar i en samling tråkmånsar.
Därför gör Åbo Svenska Teater en kulturgärning då teatern turnerar med sin pjäs ”Ingen är perfekt”, i regi av den svenske stå upp-komikern Thomas Oredsson.


Skickligt spelat
Pjäsens uppbyggnad vill jag inte avslöja här, jag vill inte förstöra upplevelsen. Det jag kan avslöja är att det är skickligt spelad farsteknik hela vägen, modern fars, lockande publiken i ett härligt svängande tempo som får folk att skratta så att de får ont i magen.
Fars är en av de svåraste teknikerna därför att den måste vara exakt. Alla stora komiker har en sak gemensamt, de är pedanter. Till exempel Chaplin, Rowan Atkinson (Mister Bean, bland annat), Dario Fo, med flera. I den här föreställningen är jag faktiskt imponerad, jag vill inte framhäva någon särskild, för detta är verkligen ensemblespel, tajmningarna är perfekta.


Kippar efter andan
Det finns en telefonscen där jag blir med munnen öppen när jag ser hur ensemblen lyckas spela en så komplicerad text så att publiken framför mig ligger dubbelvikt av skratt och kippar efter andan.
Det är en modern fars som tar upp generationsmotsättningar i dagens värld; en pappa som bor med sin punkdotter. Hennes farfar som bor hemma, utkastad av äldrevården. Han tävlar bland annat i karaoke och försöker sig på stand-up.
Pappan, en till synes tråkig statistiker, skriver erotiska texter under pseudonym, en kvinnlig sådan. Han skickar dem till ett feministiskt förlag vars kvinnliga redaktör blir förtjust och vill träffa honom, henne.


Som en installation
Allt detta händer i en scenografi som ger en känsla av att allt kan hända där. Scenograf är Teemu Loikas. Scenografin är som en installation, den är formmässigt galen samtidigt som den utnyttjar det begränsade scenutrymmet effektivt.
Skratt är bevisligen hälsosamt. Har ni vinterdepression så gå och se ”Ingen är perfekt”. Pjäsens titel stämmer dock inte in på allt. Ljudet, Olli-Pekka Lepovuori, ljusplaneringen av Jouni Haavisto, allt frammanövrerat av Rami Aalto, är perfekt.
I går kväll gavs farsen på Furulund i Geta, på torsdag på Kökar skola och på fredag på Furuborg i Lumparland. Tisdagen den 24 mars kommer man till Brändö och Brändöhallen. Alla föreställningar ges kl. 19. Biljetter fås vid ingången.

MATTS STENLUND


redaktion@nyan.ax

”Ingen är perfekt” med Åbo Svenska Teater. Ålandspremiär på Berghyddan i Jomala den 10 mars. Regi: Thomas Oredsson. I rollerna: Bror Österlund, Monica Nyman, Lasse Fagerström och Maria Lindeman